1. Haberler
  2. Genel
  3. Eskişehir Simidinin Atölyesi Açıldı

Eskişehir Simidinin Atölyesi Açıldı

eskisehir simidinin atolyesi acildi Mi3hdsyd.jpg

Eskişehir’de, Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri çerçevesinde Anadolu Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi Bölümü öğrencilerine coğrafi işaret tescilli Eskişehir simidinin yapımının öğretildiği atölye etkinliği düzenlendi.

Anadolu Üniversitesi Turizm Fakültesi ile Türk Mutfağı Uygulama ve Araştırma Merkezince fakültenin Uygulama Mutfağı’nda gerçekleştirilen Eskişehir Simidi Yapım Atölyesi’nde, Gastronomi Bölümü öğrencileri konuk şef Eyüp Köse’nin anlatımıyla simit yapım süreçlerini yakından izledi. Öğrenciler teorik anlatımın ardından uygulama sürecine geçerek Eskişehir simidi yaptı.

Dr. Öğr. Üyesi Alev Dündar, basına, sıcak mutfak, soğuk mutfak, pastane, çikolata yapımı, kahveler, içecekler, asitli içecekler gibi dersler alan öğrencilerin donanımlı mezun olması için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.

Atölye etkinliğinde Eskişehir simidinin tarifi ve fırınlama farklılıklarının da anlatıldığını belirten Dündar, şu bilgileri verdi:

“Eskişehir simidi yapımı için protein oranı yüksek olmayan un ve yaş maya gerekiyor. Ayrıca bu simit için özellikle istenen şey incir pekmezi ve simit yapımına uygun özel susamı. Un, su ve maya ile güzel bir hamur oluşturuluyor, sonrasında pekmez ve susamla fırına sürülüyor. Orijinalinde meşe odunuyla çalışan bir fırında pişmesi gerekiyor ancak mutfağımızda öyle bir fırınımız ne yazık ki yok. Bu nedenle konvansiyonel fırında pişecek. Böyle ortamlarda yaparken de biraz sıvı yağ yağ ve şeker eklendi. Özellikle coğrafi işaretli olarak düşündüğümüzde en belirgin ayırıcı özelliği olarak yapımında incir pekmezini görüyoruz.”

Dündar, hafta etkinlikleri kapsamında 27 Mayıs’a kadar Sivrihisar baklavası, Osmanlı mutfağı reçeteleri gibi konularda atölye çalışmalarının süreceğini ifade etti.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü 2’nci sınıf öğrencisi Abdülkadir Can Denli ise bu tür etkinliklerin, farklı süreçleri görmeleri bakımından önemli yarar sağladığını vurguladı.

Eskişehir simidini diğerlerinden ayıran özellikleri öğrendiklerini anlatan Denli, “Gastronominin mikrobiyoloji alanına yoğunlaşmış birisi olarak simitte kullanılan maya benim için çok önemli. Bir ürün nasıl fermente edilir ve fermantasyon süreci nasıl gerçekleşir, bunun üzerine burada yoğunlaşma fırsatı buluyorum.” dedi.

(Haber Ajansı)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Eskişehir Simidinin Atölyesi Açıldı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir