Eskişehir’de Lavanta İçin Hasat Vakti Geldi

eskisehirde lavanta icin hasat vakti geldi O9YA13Hc.jpg

Eskişehir’de yetiştirilen, yağdan gazoza kadar birçok ürünün elde edildiği lavantanın el yordamı ve oraklarla hasadına başlandı.

Eskişehir’in Akçakaya Mahallesi’nde yaşayan Erhan İnan, 4 yıl önce tarım arazisine lavanta ekmeye karar verdi. 20 yıl boyunca kökü duran ve hasat edilebilen lavantanın bu yılki hasadı ise başladı. İşçiler, orak yardımıyla topladıkları lavantaları işlenmek üzere istifliyor.

Sapları ile birlikte işlenen 100 kilo lavantadan 2 litre yağ elde ediliyor. Mor çiçekli bitkiler, hoş kokusu ve görüntüsüyle dikkat çekerken, yağ dışında gazoz, bal, sirke ve parfüm gibi ürünler de elde edilebiliyor. Lavanta yağının kilogram fiyatı ise 600 ile 700 lira arasında değişiyor.

Öte yandan, lavanta tarlasına başta evlenecek çiftler olmak üzere birçok vatandaş fotoğraf çekmek için geliyor.

Erhan İnan, lavanta hasadı hakkında yaptığı açıklamada, “Isparta’da yoğun olarak ekilmekte olan lavantayı burada kendi tarlamızda toprak tahlilleri yaptırdıktan ve uygun olacağını gördükten sonra ekiyoruz. Bu işe 4 yıl önce başladık, şimdi çiçeklerimiz 4 yaşında. Yaklaşık toprakta 20 yıl kalan bir bitki türüdür. Biz buradan lavantanın yağını elde edip yağından da yan ürünlerini temin ediyoruz. Makinenin kullanıldığı bölgeler de var ama biz orak, mazı ve çit budalama makineleri kullanıyoruz. Normalde traktör arkasına bağlanan biçim makineleri de var ama bölgemizde bulunmadığı için biz kendi imkânlarımızı kullanıyoruz. Sapları ile beraber 100 kilo çiçekten 2 kilo civarında yağ elde ediliyor. Dönümle kıyasladığınız zaman çiçeğin yaşı toprakla bağdaşması sonucunda daha da güçleniyor. Küçük çiçeklerden daha az verim alırsınız, çiçek büyüdükçe verim de artıyor. İlk yıl ektiğimizden bu yana verim giderek artıyor. Artık çiçeklerin verimli olduğu bir döneme girdik. Özellikle şu an lavantanın hasadını yaptıktan sonra destinasyon ve buhar metodu yöntemi ile yağını elde ediyoruz. Yağın pek çok alanda kullanımı var” dedi.

Ürettikleri lavantanın kalitesi hakkında bilgi veren İnan, “Bizim bu ektiğimiz tür melez bir türdür. Dolasıyla görsel ve yağ kalitesi angustifolia lavantasına göre düşüktür ama yağ oranı çok daha fazladır. Reçelinden, gazozuna, balından, sirkesine kadar yapılan bir üründür. Biz de bunları kendi imkânlarımızla yönetmeye çalışıyoruz. Şu anda bu bitkiler kozmetik alanda kullanılıyor. Kilogram fiyatı sabit bir şekilde belirlenmediği için herkes kafasına göre bir rakam belirliyor. Ama Isparta’da 600-700 lira civarında kilogramının satılacağı belirledi. İnsan gücüyle yapılan bir iş olduğu için masrafları çok fazla.”

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Eskişehir’de Lavanta İçin Hasat Vakti Geldi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir