Estetikte Büyük Tehlike: Sahte Botoks Ürünlerinin Riskleri Nelerdir?

Sahte botoks ürünlerinin uygulanması, enfeksiyon, felç, kalıcı yüz asimetrisi, alerjik reaksiyonlar ve toksik zehirlenmelere neden olabilir. Uzmanlar, bu konuda dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor.

Estetik ve Kozmetik Dermatoloji Derneği ve Türk Dermatoloji Derneği Üyesi Dr. Yılmaz Turan, botoksun ‘clostridium botulinum’ adlı bakteriden elde edilen bir toksin olduğunu belirtti. Botoksun, sinir iletiminin durması ve sinirin ulaştığı organın işlevlerinin azalmasını sağladığını ifade eden Turan, estetik ve kozmetik amaçlarla, yüzdeki kırışıklıkları azaltmak, aşırı terlemeyi engellemek, diş sıkmayı önlemek ve kronik migren tedavisinde kullanıldığını söyledi.

Botoksun yanlış ellerde ve sahte ürünlerle uygulanmasının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çeken Turan, klinik gözlemlerine göre sahte botoksların ciddi tehlikeler oluşturduğunu belirtti.

Sağlığa Tehdit

Sahte botoks ürünlerinin insan sağlığı üzerinde ölümcül sonuçlar doğurabileceğini vurgulayan Turan, piyasada çok sayıda kaçak ve sahte ürünün kullanıldığını tahmin ettiklerini belirtti. Bu oranının yüzde 30’un üzerinde olduğunu düşündüklerini ifade etti. Yetkisiz kişilere bu yasal ve ruhsatlı ürünlerin satışının yasak olduğunu belirten Turan, ‘merdiven altı’ yerlerin yaptığı botoks işlemlerinin halk sağlığına büyük tehdit oluşturduğunu söyledi.

Kaçak ve ruhsatsız botoks ürünleriyle yapılan işlemler sonrasında enfeksiyon, felç, kalıcı yüz asimetrisi, alerjik reaksiyonlar ve hatta toksik zehirlenmeler gibi komplikasyonlar yaşanabiliyor. Bu nedenle botoks uygulamaları, yalnızca yetkili hekimler tarafından ve Sağlık Bakanlığı onaylı ürünlerle yapılmalıdır. Daha ucuz fiyatlı diye bu ürünlerin kullanımından kaçınılmalıdır. Uygulama yaptırmak isteyen kişiler, mutlaka hekimine hangi ürünün kullanıldığını sormalı ve ürünü inceleyerek bakanlık onayı bulunup bulunmadığını kontrol etmelidir.

Güzellik Salonları ve Kuaförlerde Botoks Yapılmamalı

Uluslararası Plastik Cerrahi Derneği (ISAPS) Hasta Güvenliği Komitesi Üyesi Prof. Dr. Akın Yücel de Türkiye’de ruhsatlı ürünlerin belirli olduğunu ve sadece yetkili hekimlere satıldığını belirtti. Sahte ürünlerin etken maddesinin yetersiz olması nedeniyle etkisinin kısa süreli ve az olabileceğini ifade eden Yücel, sahte ürünlerin alerjik reaksiyonlar ve ciddi enfeksiyonlara yol açabileceğini söyledi.

İşlemin yapıldığı yer de hastane, klinik, muayenehane, tıp merkezi gibi işlem yapmaya yetkin bir mekan olmalıdır. Güzellik salonu, kuaför, SPA gibi işletmelerin bu işlemi yapmaya yetkileri yoktur. Ürünün sahte olup olmadığını hastanın anlaması oldukça zordur. Açılmamış paketi görmek ve son kullanma tarihini okumak faydalı olabilir ancak sahte ürünlerde genellikle orijinal flakon ve kutular kullanılıyor. En doğru yaklaşım, doğru ve güvenilir doktoru seçmek olacaktır.

Sağlık Bakanlığından Hekimlere Uyarı

Sağlık Bakanlığı, sahte ürünlerin orijinal ürün karekodlarını taklit edebildiği bilgisini vererek, bu ürünlerin sadece yetkili ecza depoları aracılığıyla alınması gerektiğini hekimlere bildirdi. Bakanlık, sahte ve ruhsatsız ‘botulinum toksini’ etkin maddesini içeren ürünlerin uygulanmasının hastaların sağlığı açısından telafisi zor ya da imkansız sonuçlar doğurabileceği konusunda uyarıda bulundu. Bu ürünlerin impürite, steril olmama, içinde partikül bulundurma, kontaminasyon ve dozaj farklılığı riskleri taşıdığı belirtildi.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Estetikte Büyük Tehlike: Sahte Botoks Ürünlerinin Riskleri Nelerdir?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir