Gerede Sosyal Güvenlik Merkezi Müdürlüğü’nü ziyaret eden Bolu Sosyal Güvenlik İl Müdürü Erhan Çavuş, yapılandırma başvurularının çok az olduğunu söyledi.
Ziyaretinde Gerede Sosyal Güvenlik Merkezi Müdürü Kenan Çakır ile görüşen Erhan Çavuş, yapılandırma hakkında bilgi vererek, Gerede SGMM’ne yapılandırma kapsamında ne kadar müracaat olduğunu sordu. Bolu SGK Müdürü Çavuş, yapılandırma kapsamında Bağ-Kur borçlularının 2 aylık süre içerisinde 2 bin 700 kişiden 380 kişi, genel sağlık sigortalısı kişilerden ise 2 bin 500 kişi içerisinden 70 kişinin borçlarını yapılandırmak için başvuru yapmış olmasının çok az olduğunu kaydetti.
Genel Sağlık Sigortası hakkında bilgi veren Erhan Çavuş şöyle konuştu: “Genel Sağlık Sigortası, Avrupa ile uyum içerisinde Türkiye’den istenilen insanların sağlık sigortası olmadığı yönündeydi. Bunun için devlet GSS’yi zorunlu yaptı. Kişi çalışmıyor, işi yok dolayısıyla sağlık sigortası da yok. Sağlık sigortası mutlaka olmalı denildi ve yapılan 5510 sayılı kanunun 67 maddesine göre herkes genel sağlık sigortalısı oldu. Bunun uygulaması ise 1 Ocak 2012 tarihi itibariyle gerçekleşti. Bu tarihten itibaren herhangi bir sosyal güvencesi yoksa eşinden annesinden babasında çocuğundan faydalanamıyorsa o kişiler genel sağlık sigortalısı oldu. Sistem sigortası olmayanları buluyor ve genel sağlık sigortalısı yapıyor. Genel sağlık sigortalısı olan hastaneye gittiğinde sağlık sigortalısı sayılıyor” dedi.
GSS’ye prim ödeyecek mi?
Genel sağlık sigortasına ne kadar prim ödemesi gerektiğini öğrenmek için kişinin gelir testi yaptırması gerektiğine değinen Çavuş, ‘’Kişi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nda gelir testi yaptıracak. Aile içinde geliri askeri ücretin 3/1’in altında çıkarsa o prim ödemiyor. Onun yerine devlet ödüyor. Eğer askeri ücretin 3/2 ‘si yada askeri ücret kadarsa 45 TL, askeri ücret yada iki katı çıkarsa 135 TL, askeri ücretin iki kartından fazla çıkarsa 270 TL genel sağlık primi ödeyerek sağlıktan yararlanma hakkını elde etmiş oluyor. Yalnız 270 TL ödeyenler emeklilik talep edemiyorlar. Bu kişileri isteğe bağlı sigortalı siteme yönlendiriyoruz yada isteğe bağlı bağ-kur ödemesini tavsiye ediyoruz. Böylelikle hem sağlıktan hem de emeklilik hakkından yararlanmış oluyor” dedi. Kişi çalışmıyor emeklilik için yaşını bekliyorsa 45 TL ödeyerek sağlıktan yararlanabilir. Bir ailede anne baba ve iki de çocuk varsa baba gelir testini yaptıracak. 45 TL prim ödemesi karşılığında eşi, annesi, babası ve çocukları faydalanabilecek, bu bir kasgo gibi düşünülebilir’’ diye konuştu.
Kanun çıktıktan sonra vatandaşa süre verildi
Genel sağlık sigortası kanunu çıktıktan sonra herkese 6 ay süre verildiğini hatırlatan Çavuş, ‘’Kanun çıktıktan sonra herkesi GSS yaptık. Bu verilen 6 aylık süre içerisinde herkes gelir testi yaptıracak denildi. Eğer yaptırmazsa kişiyi devlet onun gelirini askeri ücretin iki katı olduğunu varsayarak 135 TL prim tahakkuk ettiriyor, bu durum kişiye bildiriliyor ve yine gelir testini yaptırmazsa alınan bedel iki katına çıkarılıyor diyerek kişinin başına bir şey geldi hastaneye gitti ve geçmişe dönük borcu çıktı ise bu kanun gereği 30 Nisan 2015 tarihine kadar gelir testine müracaat ederse o ilk tescil edildiği tarihten itibaren prim ödeme yükümlüğü çıkmadığı takdirde devlet o paraların hepsini af ediyor. Hiç birim borcu olmuyor, 270 TL değil de 45 TL primi çıktı ise o kadar alacağım var diyor devlet. Yani kişilerin kendilerini temize çıkarma avantajı olacak” şeklinde konuştu.
Çocuklar 18 yaşına girdiği andan itibaren eğer çalışmıyor ve okumuyorsa genel sağlık sigortalısı kapsamına girdiğini söyleyen Çavuş, ‘’Çocuğu yüksek öğrenime devam ediyorsa 25 yaşına kadar babasından faydalanabiliyor. İşsizlik maşı alanların primini ise iş-kur ödüyor’’ diyerek sözlerini tamamladı.