SELANİK (AA) – Yunanistan’ın Selanik kentinde düzenlenen “Bölgesel Dijital Sözleşmeye Zemin Hazırlamak” konulu konferansta Güneydoğu Avrupa'daki dijital dönüşüm bölge ülkelerinden gelen konuklarca farklı boyutlarıyla irdelenirken “Sınır Ötesi Yatırımlar Çağında Dijital Dönüşüm ve Ekonomi Diplomasisi” panelinde dijital dönüşümün yatırımlar ile ilişkisi ele alındı.
Panelde konuşan Finberg Girişim Sermayesi Kurucu Direktörü İhsan Elgin, yatırımların sınır ötesi yapısına dikkati çekerek ülkeler arasındaki rekabetin bir gerçek olduğunu ancak rakip ülkelerin de işbirliği yapacak alanlarının bulunabileceğini vurguladı.
Elgin, dijitalleşme ve yatırımların başarısında beyin gücünün önemini işaret ederek insan kaynağına “ucuz iş gücü” mantığıyla bakılmaması gerektiğini, aksine bölgedeki yetenekli insan kaynağının peşine düşülmesi gerektiğini kaydetti.
Her ülkenin farklı bir alanda tecrübesi ve bilgisi olduğunu belirten Elgin, bu bilgi kaynağının bölgesel gelişme için paylaşılabileceğini belirtti.
Elgin, tek bir ülkenin yatırım yapmak için küçük markete ulaşmak anlamına geleceğini, tüm bölgede yatırım yapmanın daha büyük bir pazara ulaşmak ve bölge dışı ülkelerden yatırım çekmek için gerekli olduğunu ifade etti.
Her ülkenin yatırımlar açısından farklı bir yaklaşımı olduğunu aktaran Elgin, dijitalleşmenin yatırımları çekmek açısından da pozitif bir unsur olduğunu vurguladı.
Panelde Avrupa Yatırım Fonu (EIF) adına söz alan Vivi Papasuli, bölgedeki insan kaynağının çok değerli olduğunu belirterek Güneydoğu Avrupa'daki gençlerin az kaynakla proje yürütme başarısının altını çizdi.
Bölgedeki her bir ülkenin diaspora nüfusu olduğunu vurgulayan Papasuli, bu nüfusun gelişmiş ülkelerden kendi ülkelerine bilgi, teknoloji ve sermaye getirmeye hazır olmasının da bölge açısından bir avantaj olduğunu bildirdi.
Bulgaristan'dan iş insanı Max Gurvits yeni yatırım alanları açısından potansiyeline değindiği bölgede yetenekli insan sayısının da yüksek olduğunu ifade etti.
Gurvits, potansiyellerle dolu bu bölgede işbirliğinde ısrarcı olunması gerektiğini kaydetti.
– Yeşil enerji dönüşümü
Yeşil enerji dönüşümünün ele alındığı “Teknoloji Küresel bir Enerji Krizine Engel Olabilir mi?” başlıklı panelde ise doğal gaz ve petrol dışındaki enerji kaynaklarına geçiş imkanları masaya yatırıldı.
Yunanistan Parlamentosu Politika Danışmanı Yorgos Plevris, özellikle Ukrayna'daki savaşın ardından enerji kaynağı çeşitliliğinin önem kazandığını vurgulayarak savaşın ardından doğal gaz ve petrol fiyatlarında gerçekleşen artışın yatırımcının yenilenebilir enerji kaynakları yerine bu enerji çeşitlerine yöneldiğini anlattı.
– Siber güvenlik ve dezenformasyon
Siber güvenlik ve dezenformasyonun ele alındığı panelde ise sosyal medyanın dezenformasyonda oynadığı rolün altı çizilerek yanlış bir bilginin dakikalar içinde milyonlarca kişiye ulaşabileceği belirtildi.
Siber güvenliğin tüm ülkeler tarafından ortak mücadele ile sağlanması gerektiği vurgulandı.