1. Haberler
  2. Genel
  3. Hendek’te Meslek Lisesinden Örnek Proje: Geleceğin Aşçıları İş Başında

Hendek’te Meslek Lisesinden Örnek Proje: Geleceğin Aşçıları İş Başında

hendekte meslek lisesinden ornek proje gelecegin ascilari is basinda TBQr8BKI.jpg

Sakarya Hendek’te meslek lisesi öğrencileri, taşımalı eğitim sistemindeki 2 bin 700 öğrenci için büyük bir özenle yemek hazırlıyor. Bu süreç, hem mesleki gelişimlerine katkı sağlıyor hem de harçlık kazanmalarına olanak tanıyor.

Sakarya’nın Hendek ilçesinde, taşımalı sistemle eğitim veren okullardaki toplam 2 bin 700 öğrencinin yemekleri, meslek lisesinde eğitim gören 16 yaşındaki kız öğrenciler tarafından hazırlanıyor. Gündüz hazırlıklara başlayan meslek lisesi öğrencileri, okullara taze ve sıcak yemeklerin ulaştırılması için yoğun bir çaba sarf ediyor.

Hendek Yeni Mahalle Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin yiyecek-içecek hizmetleri bölümünde öğrenim gören 72 öğrenciden 17’si, öğretmenler ve uzman aşçılar eşliğinde, taşımalı eğitim veren okullardaki 2 bin 700 öğrenci için yemek hazırlığı yapıyor. Öğrenciler, büyük bir emek ve özenle hazırlanan yemekleri termoslarla okullara ulaştırırken, döner sermaye ile çalışan okulda yemek yapan öğrenciler, harçlıklarını da kazanıyor. Bu süreç, öğrencilerin okulda öğrendikleri teorik bilgileri pratiğe dökerek geleceklerine zemin hazırlamalarına olanak tanıyor.

Öğrencilerin Mesleki Gelişimlerine Katkı

Yiyecek ve İçecek Alan Şefi Halime Aydemir, “Pazartesi ve salı günleri aşçılık dersimizde yemekhaneye giderek 2 bin 700 kişiye bir hafta boyunca verilecek yemeklerin ön hazırlıklarını yapıyoruz. Ayıklama, doğrama ve pişirme yaptığımız ürünler, gece gelen aşçılarımız tarafından hazırlanarak, 15 merkeze dağıtılıyor. Derslerimizde öğrendiğimiz teorik bilgileri taşımalı eğitime yapılan yemekler sayesinde uygulamış oluyorlar. Öğrencilerimiz, sanayi tipi ve seri üretimi öğrenmiş oluyorlar. Bu durumun onların meslek hayatına çok büyük katkısı oluyor. Okuldaki yerimiz bizim atölyemiz ve küçük ölçülerle çalışıyoruz ama yemekhanede büyük ölçülerle çalışıyoruz. Büyük kazanlarda çorba, pilav yapmayı öğreniyorlar ve mesleğe adım atmış oluyorlar. Öğrenciler, mesleği de aslında merkezinde öğrenmiş oluyor. Bu durum hem öğrencileri hem de velileri mutlu ediyor. Döner sermaye ile çalıştığımız için öğrenciler burada aylık belirli bir miktarda harçlık alarak maddi açıdan da mutlu oluyor” dedi.

El Pratikliği Kazanma Süreci

Taşımalı eğitime verilen yemeklerin hazırlanmasında görev alan 11. sınıf öğrencisi İrem Alkaş, “Bu durum bizi staja da hazırlıyor. İlk geldiğimde yine az da olsa bir şeyler biliyorum sanıyordum ancak öyle olmadığını anladım. Burada bildiklerimin tekniklerini daha iyi öğrendim” şeklinde konuştu.

Bir diğer öğrenci Azra Tatlıyüz, “Bir sene sonra staja gideceğiz. Burası bize el pratikliği kazandırıyor hem de daha çok çeşit yemek yapmayı öğreniyoruz. Ailem de gayet mutlu” ifadelerini kullandı.

Gurur Verici Bir Deneyim

Taşımalı eğitim veren okullardaki öğrencilere yemek yapan 11. sınıf öğrencisi Gülbahar Kelek, “2 bin 700 öğrenciye yemek yapmak çok gurur verici. Çok mutlu oluyorum ve bu durum kendime, aileme ve geleceğime çok katkı sağlıyor. Buradan aldığım harçlıklarla da kendi ihtiyaçlarımı giderebiliyorum” dedi.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Hendek’te Meslek Lisesinden Örnek Proje: Geleceğin Aşçıları İş Başında
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir