İzmir Körfezi’nde çevresel sürdürülebilirlik için hazırlanan Acil Eylem Planı’nın detayları yakında açıklanacak.
İzmir Körfezi’nde yaşanan kirlilik ve toplu balık ölümleriyle mücadele için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un talimatıyla oluşturulan Bilim Kurulu, hazırladığı 14 maddelik eylem planını yarın kamuoyuna duyuracak.
İzmir Körfezi’nde görülen toplu balık ölümleri ve yaygın kirlilik sonrası, Çevre Bakanlığı bölgede detaylı incelemeler başlatmıştı. Bu çerçevede İzmir Körfezi Koordinasyon Kurulu ve 35 akademisyenden oluşan İzmir Körfezi Bilim Kurulu oluşturuldu.
Bilim Kurulu, atık su arıtma tesisleri ve derelerde kapsamlı incelemeler yaparak, ‘İzmir Körfezi Acil ve Kısa Vadeli Eylem Planı’nı hazırladı. Hazırlanan bu plan, kirliliğe bağlı oksijen yetersizliği nedeniyle canlı ekosisteminin durma noktasına geldiği İzmir Körfezi’ne nefes aldıracak önlemleri içermektedir. Eylem planı, yerel yöneticilere yol gösterecek.
Eylem Planı Detayları
Eylem planı, 7 Ekim Pazartesi günü 14.00’te İzmir İktisat Kongresi binasında düzenlenecek basın toplantısıyla açıklanacak. Bilim Kurulu üyelerinin araştırmaları sonucu kirlilik kaynaklarının önlenmesi öncelik olarak belirlendi. Belirlenen teknik ve bilimsel çalışmalar, Çevre Bakanlığı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından hayata geçirilecek.
Toplantıya, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank ile Çevre Yönetimi Genel Müdürü Fatih Turan’ın yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ve diğer ilgili kurumların yetkilileri davet edildi.
Balık Ölümleri ve Kirlilik Sorunu
Bakanlık ekipleri, 22 ve 23 Ağustos tarihlerinde balık ölümlerinin yaşandığı bölgede deniz suyu numuneleri almış ve Körfez’e deşarj olan 7 dereyle atık su kaynaklarında denetimler gerçekleştirmiştir.
Yapılan incelemeler sonucunda, İç Körfez’de deniz suyu hareketliliği ve sirkülasyonunun neredeyse durma noktasına geldiği tespit edilmiştir. Atık su kaynaklı amonyak miktarının, olması gerekenden 50 kat daha fazla olduğu belirlenmiştir. İzmir Körfezi’ndeki oksijen seviyesinin ise 6 miligram/litre olması gerekirken, 1,8’e ve yer yer sıfıra kadar düştüğü gözlemlenmiştir.
Bakan Kurum’un Açıklamaları
5 Eylül’de Bilim Kurulu üyeleriyle birlikte TÜBİTAK Gemisi ile İzmir Körfezi’ne açılan Bakan Kurum, kirliliğin en önemli nedenlerinin Büyük Kanal Projesi ve Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi olduğunu vurgulamıştır. Bakan Kurum, “İzmir Körfezi can çekişiyor. Denizde oksijen kalmamıştır. Bugün derelerdeki su, ‘organik kirlilik’ açısından tarihin en kötü durumundadır. İzmir Körfezi’nin ekosistemi artık tamamen durma noktasına gelmiştir; Körfez ölmektedir. İzmir Körfezi, bugün yapıldığı gibi, kaderine terk edilemez,” ifadelerini kullanmıştır.
Çalışma Grupları Oluşturuldu
İzmir Körfezi Bilim Kurulu, “İklim Değişikliği Modelleme Çözümleri Çalışma Grubu”, “Atıksu Altyapısı ve Dereler Çalışma Grubu” ve “Deniz Ekosisteminin Değerlendirilmesi ve İyileştirilmesi Çalışma Grubu” olmak üzere 3 çalışma grubu oluşturmuştur. Bilim Kurulu’nun çalışma grubu ilk toplantıları, 17-18 Eylül tarihlerinde İzmir’de gerçekleştirilmiştir. Üyeler, Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi, Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Atık Su Arıtma Tesisi ve Körfez’e akan derelerde incelemelerde bulunmuştur. Eylem planı, bu araştırmalar sonrası hazırlanmıştır.
(Haber Merkezi)