Karabük’te düzenlenen Yaşayan Miras Listesi Festivali, geleneksel el sanatlarını tanıtarak kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri gelecek nesillere aktarmayı amaçlıyor.
Karabük’te 3-5 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilen Yaşayan Miras Listesi Festivali kapsamında, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından “Kültürel Miras Taşıyıcısı” ünvanı verilen ustalar, kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri tanıtarak gelecek nesillere aktarmayı hedefliyor.
Geleneksel El Sanatları Tanıtılıyor
3 Nisan etkinlikleri kapsamında festivalin açılışı yapıldı. Cam üfleme, bitkisel örücülük, ahşap basmacılık/yazmacılık, geleneksel okçuluk, filografi, telkâri, baston ve asa yapımı, mücevher sadekarlığı, tel sarma, çini, tezhip, minyatür, naht sanatı, ipek dokuma, Tosya bıçağı, ahşap kilit yapımı, ebru, ahşap oyuncak yapımı, kukla ve deri işleme gibi geleneksel el sanatlarının tanıtıldığı stantlar festivalde sergileniyor.
Türkiye’nin Dört Bir Yanından Ustalar Katıldı
Bakanlık tarafından “Kültürel Miras Taşıyıcısı” olarak kabul edilen sanatçılar, Mardin, Edirne, Antakya, İstanbul, Kastamonu, Bartın, Zonguldak, Ankara, Isparta ve Bartın gibi illerden festivale katılarak, kendi alanlarındaki ustalıklarını ziyaretçilere aktarıyor.
Mesleklerini Gelecek Nesillere Aktarıyorlar
Geleneksel el sanatları sanatçısı Aday Gürkan, festival için Mardin’den gümüş telkâri ürünlerini getirdiğini belirterek, gelen ziyaretçilere mesleğinin püf noktalarını gösterdiğini söyledi.
Yay Yapımını Tanıtıyorlar
Geleneksel yay yapımında “Somut olmayan kültürel miras taşıyıcısı” ünvanını alan Mehmet Demir, “Bu mesleği gelecek kuşaklara aktarmak için böyle bir görev verdiler. Karabük’te bunun gururunu yaşıyoruz. Böyle bir festivalde gelenlere yayların yüzyıllardır nasıl yapıldığını gösteriyoruz ki bir meraklısı çıkar da bu mesleği devam ettirir gayreti içerisindeyiz” diye konuştu.
Mirası Unutulmaması İçin Çaba Gösteriyorlar
Hatay’dan ipek dokumacılığı sanatçısı olarak gelen Tülay Genç, tek amacının unutulmaya yüz tutmuş mirasın unutulmamasını sağlamak olduğunu ifade etti.
(Haber Merkezi)