Kastamonu Taşköprü Yeni Sarımsak Geldi: Yurt Dışına İhraç Ediliyor

kastamonu taskopru yeni sarimsak geldi yurt disina ihrac ediliyor KI6mU3aQ.jpg

Kastamonu’nun meşhur Taşköprü Sarımsağı’ndan üretilen siyah sarımsak, sağlık ve lezzet tutkunları için yurt dışına ihraç ediliyor. Doğal üretim süreci ve yüksek besin değerleri ile dikkat çeken bu ürün, uluslararası pazarda yerini alıyor.

Kastamonu’da, Avrupa Birliği ve Türkiye’den coğrafi işaret tescili almış Taşköprü sarımsağından üretilen siyah sarımsak, yurtdışında ilgi görmeye başladı. Güney Kore gezisi sırasında siyah sarımsak ile tanışan Halit Cebeci, 2015 yılında bu alanda yatırım yapma kararı aldı. İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi ve KOSGEB’den destek alan Cebeci, yaptığı denemeler sonucunda fermantasyonla siyah sarımsak üretimine geçti.

Cebeci, uzun yıllar ilaç sektöründe çalıştığını belirterek, memleketi Kastamonu’da dünyaca ünlü Taşköprü sarımsağından siyah sarımsak üretmeye karar verdiğini dile getirdi. “Sarımsağın anavatanı Taşköprü’den aldığımız coğrafi işaretli sarımsakları burada işliyoruz. Besin içerik analizlerinde ürünün (siyah sarımsak) ne kadar faydalı olduğunu gösterdik. İlk aşamada büyük zincir marketlerle görüşerek pazara çıkarmayı düşündük. Onlar da ürünü desteklediler. Ürün şu an bütün zincir marketlerde satılıyor.”

Sarımsağa hiçbir katkı maddesi eklemediklerini anlatan Cebeci, “Bu bir fermantasyon süreci. Sarımsağı alıp sapını çöpünü temizleyip ısı ve nem kontrollü odalarda günlerce bekletiyoruz. İçinde hiçbir katkı maddesi kullanmıyoruz.” diye konuştu. Yıllar içerisinde ürün çeşitliliğini artırdıklarını belirten Cebeci, “Siyah sarımsak ürünlerini çeşitlendirdik. Zeytinyağlısını, sirkelisini, ballısını, propolislisini yaptık. Çocukların yiyebileceği şekilde çeşitlendirdik. Gıda sektörü dışında ilaç ve kozmetik sektörüne de ham madde olarak siyah sarımsak tozu temin ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Siyah sarımsağın tadının normal sarımsaktan farklı olduğunu aktaran Cebeci, “Aslında bu ürün bir gurme lezzet. Bu ürünü bütün salatalarınızda, makarnada, etin ve balığın yanında tüketebiliyorsunuz. Olduğu gibi de tüketebiliyorsunuz. Bundan her gün 1-2 diş alıp sağlığınıza katkısını görebilirsiniz. Bunun tadı normal sarımsaktan tamamen farklı. Kuru erik tadında. En iyi özelliklerinden biri yedikten sonra vücutta koku yapmıyor.” dedi.

Bu yıl kapasite artışına gittiklerini bildiren Cebeci, “Her yıl belirli oranda kapasite artışı yapıyoruz. Geçtiğimiz sezon 15 ton siyah sarımsak ürettik. Bu yıl yeni bir makine daha devreye soktuk. Aslında biraz ürün bilinirliğini geliştirmemiz gerekiyor. Katıldığımız fuarlarda insanların sadece yüzde 20’sinin bu ürünü bildiğini gördük.” şeklinde konuştu.

Cebeci, “Yurt dışından da talepler gelmeye başladı. Yurt dışına da ihracatımız oluyor. Almanya ve Polonya gibi ülkeler var. Dubai ve Katar bölgesinden de çok fazla talep alıyoruz. Çok büyük çaplarda değil belki ama her ay birkaç palet oralara ürün gönderiyoruz.” ifadeleriyle yurtdışı talep artışına dikkat çekti.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kastamonu Taşköprü Yeni Sarımsak Geldi: Yurt Dışına İhraç Ediliyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir