Kastamonu’da Eski Ahşaplar, Böyle Geri Dönüştürülüyor

kastamonuda eski ahsaplar boyle geri donusturuluyor kaJf65x6.jpg

Kastamonu’da yürütülen “İklimin Geleceği: Geleceğin İklimi 2” projesiyle çevre bilinci kazanan öğrenciler, eski ahşapları geri dönüşüme kandırıyor.

Kastamonu Üniversitesi tarafından hazırlanan ve TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Destekleme Programı çerçevesinde desteklenen “İklimin Geleceği: Geleceğin İklimi 2” başlıklı proje çerçevesinde öğrenciler, eski ahşap ürünleri yeniledi.

Aldıkları eğitim ve gördükleri uygulamalar sonunda eski sehpaları öncelikle zımpara ve çeşitli kimyasallar kullanarak boya ve verniklerini temizleyen öğrenciler, ardından ahşapları boyayarak yeniden kullanılmasını sağladı. Atölye çalışmasının ardından öğrenciler, Orman Fakültesi laboratuvarında plastik maddeleri ahşap ile karıştırarak levha üretti.

Proje ile ilgili bilgi veren Kastamonu Üniversitesi Tosya Meslek Yüksekokulu Malzeme ve Malzeme İşleme Teknolojileri Bölümü Öğretim Görevlisi Mehmet Karamanoğlu, “İklimin Geleceği: Geleceğin İklimi” projesinde öğrencilere üç farklı etkinlik düzenlediklerini belirtti. Karamanoğlu, “Bu etkinlik azalt, yeniden kullan ve dönüştür manasına geliyor. Günümüzde yenilebilir malzemelerden üretilen ürünlerin tüketiminin oldukça yaygın olduğunu görüyoruz. Ancak doğal kaynakları korumak ve geri dönüştürme açısından böyle bir etkinlik yapıyoruz. Amacımız, kullanım ömrünü tamamlamış veya özellikleri bozulmuş mobilya ve dekorasyon donatılarının yeniden restore edilerek kullanıma kazandırılmasıdır” dedi.

Proje için İzmir’den Kastamonu’ya gelen İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü öğrencisi Neslihan Sandıkçı, “Burada iklim değişikliği üzerine eğitimler aldık. İklim değişikliği herkesin bilinçlenmesi gereken bir konu. Şu an kullanılmayan atık sehpaları geri dönüştürüyoruz. Öncelikle ahşabı zımparalıyoruz, ardından boyama aşamasına geçiyoruz. Böylece eskiyen sehpaları tekrar kullanıma hazır hale getiriyoruz” diye konuştu.

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi öğrencisi Adil Samet Karayılan da, “Projede geri dönüşüm amacıyla eski ahşap ya da tahta atıklarını yenileyerek dönüştürüyoruz. Ahşap üzerine zımpara yapıyoruz, vernik uyguluyoruz. Geri dönüştürmezsek ahşaplarımız kullanılamaz hale geliyor” ifadelerini kullandı.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kastamonu’da Eski Ahşaplar, Böyle Geri Dönüştürülüyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir