Kastamonu’da Sosyal Deney Büyük Alkış Aldı

Kastamonu’da bir alışveriş merkezinde gerçekleştirilen sosyal deneyle, ilk yardım bilincinin arttırılması hedeflendi. Senaryo gereği boğazına yemek takılan bir vatandaşa ‘Heimlich’ manevrası ile müdahale edilmesi sağlandı. Deney, vatandaşları önce korkutsa da sonrasında büyük alkış aldı.

Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Dünya İlk Yardım Günü kapsamında gerçekleştirilen deneyde, alışveriş merkezinde patates cipsi yiyen bir vatandaş boğazına yemek kaçması sonucu fenalaştı. Bu sırada etrafta bulunan vatandaşlar, Heimlich manevrası yaparak müdahalede bulundu. Deneyin bir sosyal deney olduğu açıklandıktan sonra, olay yerinde bulunan acil tıp teknisyenleri ilk yardımın önemine dikkat çekerek vatandaşlara eğitim verdi.

Heimlich Manevrası ile Can Kurtarma

İnebolu ilçesinde itfaiye eri olarak görev yapan Ahmet Kara, durumu fark edince hemen müdahale ettiğini belirterek, “Arkadaş birden nefes alamadı, boğazına yemek gitmiş. Aslında numaraymış hepsi ama bende gerekli ilk yardımları bildiğim için müdahalede bulundum. Benim yanıma bir beyefendi daha geldi, o da yardımcı oldu.” dedi.

Ahmet Kara, sosyal deney olduğunu öğrendiğinde önce kızdığını ancak sonrasında etkinliği faydalı bulduğunu ifade etti. “Heimlich manevrası basit bir manevra ama can kurtarıyor” diyerek, herkesin bu konuda bilinçli olması gerektiğini vurguladı.

İlk Yardım Eğitiminin Önemi

Deney sırasında boğazına yemek takılan kişiye yardım eden bir diğer vatandaş Uğur Doğan, “Yemeğimi alıp gelmiştim, eşim ‘çocuk boğuluyor’ diye seslendi. Hemen müdahale etmeye koştum, o sırada bir arkadaş müdahaleye başlamıştı. Sonradan mizansen olduğunu öğrendim.” şeklinde konuştu.

Alışveriş merkezindeki sosyal deneyi izleyen Mustafa Özkan Çakıroğlu ise, “Biz yemek yiyorduk. Bir adam bağırmaya başladı, boğulma numarası yaptık, gerçekten çok gerçekçiydi. Sonrasında sosyal deney olduğunu söylediler.” dedi. Çakıroğlu, ilk yardım eğitimi almayı düşündüğünü de belirtti.

İlk Yardım Eğitimi Hayat Kurtarır

Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servis Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Fatma Mutlu Kukul Güven, sosyal deneyin amacının farkındalık oluşturmak olduğunu belirterek, “Hava yoluna yabancı cisim kaçtığında kişi öksürüyorsa, öksürmesi için beklememiz gerekiyor. Eğer öksüremiyor, konuşamıyor ve nefes alamıyorsa ‘Heimlich’ manevrası yapılmalıdır.” dedi.

Kastamonu İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Çağdaş Derdiyok, “Ülkemizde yemek borusuna yabancı cisim kaçmasıyla ilgili çok fazla vakayla karşılaşıyoruz. İlk yardım müdahalesinde ‘Heimlich’ manevrası ön plana çıkıyor. Bu tür sosyal deneylerle toplumda farkındalık oluşturmayı amaçlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

İlk yardım eğitimi alan kişi sayısının artmasıyla, toplumsal alanlarda kurtarılan hayat sayısının da artacağını belirten Dr. Derdiyok, bu tür eğitimlerin devam edeceğini söyledi.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kastamonu’da Sosyal Deney Büyük Alkış Aldı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir