1. Haberler
  2. Genel
  3. Kenevir Yasallaşacak Mı? Samsun’da Konuşuldu

Kenevir Yasallaşacak Mı? Samsun’da Konuşuldu

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Kenevir Araştırmaları Enstitüsü tarafından “Kenevirde Güncel Yaklaşımlar” sempozyumu düzenlendi.

Sempozyum, Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çetin Kurnaz, sempozyumda kenevirin insanlık tarihindeki önemine değinerek, “Kenevir, insanlık tarihinin en eski tarımsal bitkilerinden biridir.” dedi.

Kenevirin çeşitli alanlarda kullanımı hakkında bilgi veren Kurnaz, “Özellikle medikal alanda kenevirin tedavi edici etkileri üzerine yapılan çalışmalar, umut verici sonuçlar ortaya koymaktadır. Son 5 yılda yalnızca tıbbi kenevirle ilgili olarak PubMed verileri dikkate alındığında 7 bin 500’ün üzerinde bilimsel makale yayımlandığı görülmektedir. Bu rakam, kenevirin medikal araştırmalar açısından ne kadar büyük bir ilgi gördüğünü ve sağlık sektöründe önemli bir yer edinmeye başladığını göstermektedir.” ifadelerini kullandı.

Kurnaz, endüstriyel kenevirin yaklaşık 25 bin farklı ürünün üretiminde kullanıldığını ve küresel pazar büyüklüğünün her geçen yıl arttığını belirtti. 2022 yılı itibarıyla kenevir sektörünün dünya genelindeki piyasa değerinin yaklaşık 7,55 milyar dolar olduğunu, 2030 yılında bu değerin 10 kat artarak ortalama 75 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini ifade etti. Kenevirin ekonomik potansiyelinin yanı sıra sürdürülebilir üretim modellerine katkısı ve çevre dostu özellikleri ile geleneksel lifli bitkilere kıyasla daha stratejik bir alternatif haline geldiği vurgulandı.

Kenevirin stratejik bir ürün olduğunu belirten Kurnaz, “20. yüzyılın başında kenevir üretimi tüm dünyada düşme eğilimi göstermiş ve ülkemiz de bu durumdan olumsuz etkilenmiştir. Ancak 2000’li yıllardan itibaren Vezirköprü, Türkiye’nin kenevir tohumunun korunmasına öncülük etmiştir.” dedi. Kurnaz, OMÜ’nün yenilikçi ve çözüm odaklı bir üniversite olarak bu alandaki gelişmeleri yakından takip ettiğini belirtti. Enstitünün, endüstriyel kenevirin tarımsal, çevresel ve ekonomik potansiyelini bütüncül bir yaklaşımla ele aldığını ve disiplinler arası AR-GE projeleriyle sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağladığını ifade etti.

OMÜ Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Selim Aytaç, kenevirin kadim bir bitki olduğunu vurgulayarak, “Son 10 yılda ülkeler kenevir ile ilgili yasalarını ve mevzuatlarını değiştirerek kenevir tarımını artırmaya ve sanayisini geliştirmeye çalışmaktadırlar.” şeklinde konuştu. Aytaç, OMÜ’nün kenevir üzerine çalışmalarına 1992 yılında bir doktora tezi ile başladığını ve üniversitenin bu alandaki küresel gelişmeleri yakından takip ettiğini belirtti.

Aytaç, 2019 yılında kurulan Kenevir Araştırmaları Enstitüsü bünyesinde tarım ve ıslah, gıda, yem ve ilaç, sanayi ve pazarlama olmak üzere üç ana bilim alanında çalışmalar yürütüldüğünü ifade etti. Araştırmalara hem üniversite bünyesindeki akademisyenlerin hem de Samsun ve Türkiye genelindeki paydaşların katıldığını kaydetti.

Sempozyumda, Amerika Birleşik Devletleri Oregon Üniversitesi Kenevir İnovasyon Merkezi Koordinatörü Prof. Dr. Wu Zhaohui, endüstriyel kenevir ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi. OMÜ ve Oregon Üniversitesindeki akademisyenler, katılımcılara kenevirin ıslahı ve hayvan beslenmesindeki kullanımı gibi konularda bilgi verdi. Ayrıca, farklı ülkelerden akademisyenlerin katıldığı programda, kenevirden yapılan elbise ve kozmetik ürünler de sergilendi.

(AA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kenevir Yasallaşacak Mı? Samsun’da Konuşuldu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir