1. Haberler
  2. Genel
  3. Keneye Isırılan Adam Günler Sonra Hastanelik Oldu!

Keneye Isırılan Adam Günler Sonra Hastanelik Oldu!

keneye isirilan adam gunler sonra hastanelik oldu gKgcNEUe.jpg

Kalp atışlarındaki düzensizlik nedeniyle hastaneye kaldırılan bir adamın, kene ısırması sonucu kalp iltihabı (lyme karditi) yaşadığı belirlendi. 48 yaşındaki Adem Karabıçak, kalıcı kalp pili takılmadan ilaçla tedavi edildi.

Adem Karabıçak isimli vatandaş, üç hafta önce bahçesinde iş yaparken sol kolundan kene ısırdı. Keneyi kolundan koparıp atan Karabıçak, işine devam etti. Ancak birkaç gün sonra göğsünde ağrı, kalp atışında düzensizlik ve bayılma şikayetleri ile hastaneye başvurdu.

Doç. Dr. Mustafa Yenerçağ, hastaya anjiyo yaparak geçici kalp pili taktı. Hastanın sol kolundan bir böceğin ısırıldığı bilgisini aldıktan sonra, belirtilerin asıl kaynağının kene ısırığına bağlı kalp iltihabı olabileceğinden şüphelendi.

Yenerçağ, yaptığı tetkikler sonucunda kalp iltihabını tespit ederek, hastayı ilaç tedavisiyle kalıcı kalp pili takmadan sağlığına kavuşturdu. Yenerçağ, Karabıçak’ın acil servise başvurduğunda kalp hızının dakikada 20’lere düştüğünü, kasılma, baş dönmesi ve bayılma şikayetleri ile geldiğini belirtti.

Kalp hızındaki düşüklüğün ve diğer semptomların varlığı sebebiyle acilen anjiyo yapıldığını ifade eden Yenerçağ, “Hastamıza geçici kalp pili taktık. Sonrasında eşinin ve kendisinin ‘Üç hafta önce sol kolundan bir böceğin ısırdığını ve bu böcek ısırması sonrasında sol kolunda büyük kırmızı ve ortasında beyaz olan bir lezyon olduğunu’ söylemesi üzerine, bu durumlarda nadir görülen lyme karditi hastalığından şüphelendik.” dedi.

Lyme karditi hastalığının enfekte kenenin insanı ısırması ile ortaya çıktığını belirten Yenerçağ, hastada kene ısırması kaynaklı kalp iltihabı olduğunu ifade etti. “Bu bakteri kanda yayılma ile beraber birçok organı tutuyor. Birkaç hafta sonra belli organlardaki tutulum kendini ortaya çıkarıyor. Bizim hastamızda bu öyküyü duyunca lyme hastalığından şüphelendik ve hastaya kalıcı kalp pili takmaktan vazgeçtik.” şeklinde konuştu.

Tetkiklerin hızlı bir şekilde yapıldığını ve lyme hastalığının tanımlandığını vurgulayan Yenerçağ, enfeksiyon hastalıkları bölümü ile birlikte antibiyotik tedavisine başlandığını belirtti. “Tedavi başladıktan sonra hastamızın kalp hızı düzeldi, ritimleri normale döndü. Herhangi bir kalp hızında duraksama, gerileme gibi bir şikayeti olmadı. İki hafta süren tedaviden sonra hastayı kalıcı kalp pili takmaya gerek kalmadan taburcu ettik.” dedi.

Yenerçağ, yaz mevsiminde bölgede kene ısırması vakalarının sıklıkla görüldüğüne dikkat çekerek, “Bu tür durumlarda kene ısırması ile gelen hastalara kalıcı kalp pili takmadan lyme karditi hastalığı tedavisine başlayarak hastalarımızı tedavi edebiliriz.” ifadesini kullandı.

Adem Karabıçak, fındık toplarken kene ısırdığını belirterek, “Fındık toplarken kolumda bir kaşıntı hissettim. Bizim köyde çok fazla kene olduğu için zehirli kene değildi bizim bildiklerimiz. Önceden koparıp atıyorduk. Tabii bu ondanmış. Biz onu kopardık. Bir zaman sonra kaşıntı oldu, kızarıklık oldu kolumda. Kolum böyle kaşınmaya başladı. Ondan sonra bu göğsüme ağrı gelmeye başladı. Acile başvurduk. Sağ olsunlar doktorlar bizi hemen tedaviye aldılar ve kalp pili taktılar.” dedi.

Karabıçak, doktorunun “Sizi kene mi ısırdı?” dediğini ve tahliller sonucunda kene ısırığını öğrendiklerini açıkladı. “Şimdi de tedavimizi olduk, çok şükür iyiyim, her şey yolunda.” şeklinde konuştu.

Samsun’un Salıpazarı ilçesinde yaşanan bu hadisenin ölümle sonuçlanmaması sevindirici bir gelişme oldu.

(AA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Keneye Isırılan Adam Günler Sonra Hastanelik Oldu!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir