Kış Aylarında Tüketilen Dayanıklı Lezzet: ‘Ankara Armudu’nun Hasadı Başladı

kis aylarinda tuketilen dayanikli lezzet ankara armudunun hasadi basladi zrFFEGRO.jpg

Ankara’nın Çubuk ilçesinde Ankara armudu hasadı başladı. Kış aylarında tüketilen dayanıklı Ankara armudu, hasat sonrası depolarda olgunlaşıyor. Üreticiler, lezzeti ve dayanıklılığıyla bilinen armudun fiyatlarının düşük olmasından şikayetçi.

Kış aylarına kadar depolarda olgunlaşmaya bırakılan ve kışın tüketilen Ankara armudunun hasadına Ankara’nın Çubuk ilçesinde başlandı. Kış armudu olarak bilinen Ankara armudu, hasat edildikten sonra üretici depolarında bekletiliyor. Bu depolarda 2-3 ay olgunlaşan armut, yumuşayıp tüketime hazır hale geldiğinde manavlarda satışa sunuluyor. Yoğun tadıyla bilinen Ankara armudu, kış aylarında komposto ve tatlı gibi pek çok alanda kullanılıyor.

Kuruçay Köyü Derneği Başkanı Ali Tohumcu, armut hasadına ilişkin bilgilendirme yaparak, “Ankara armudunun özellikle İç Anadolu bölgesinde yetişen ve İç Anadolu bölgesinde yoğunluğu Ankara’da olan özellikle Çubuk’ta yetişen armut çeşididir” dedi.

Ankara armudunun diğer armut türlerine göre çok daha dayanıklı olduğunu belirten Tohumcu, “Mesela şu an hasat yapıyoruz. Ama bu sene 20 gün önceden hasat yapıyoruz. Biraz erken oldu. Normal şartlarda Ekim ayının ortalarına doğru hasadı başlardı. Bu armut aralık ayına kadar üreticinin depolarında saklanır. Oluşmaya başladıktan sonra tüketiciye sunulur. Armudumuz, sulu aroma değeri yüksek ve kaliteli bir armut çeşididir” ifadelerini kullandı.

Armut toplandıktan hemen sonra tüketilemediğine dikkat çeken Tohumcu, “Armut toplandığı anda yenmiyor. Armut, özellikle biraz depolarda bekleyecek. Havalar soğuduğunda armut oluşacak ve tüketiciye, pazara sunulacak. Kış armudumuz şu anda dağlık arazideki bahçemizde olduğu gibi buralardan köydeki üreticinin deposuna inecek. Aralık ayına kadar bekleyecek. Aralık ayında sonra olgunlaşma başladıktan sonra armut oluştukça pazara ve tüketiciye sunulacak” şeklinde konuştu.

Ankara armudunun ünlü olma sebeplerine de değinen Tohumcu, “Tamamen iklimsel olarak değerlendirilir. Burada yüksek bir rakım var, Ilıman bir iklim var. Toprağın humuslu olması armudun oluşumuna katkı sağlıyor. Armut, insanların bağırsaklarının temizlenmesinde, kalp sağlığında da Ankara armudunun özellikleri var. Ankara armudunun şeker oranı düşüktür. O yüzden kaliteli bir armuttur” dedi.

Tohumcu, Çubuk ilçesinin dört tane coğrafi işaretli ürünü olduğunu belirterek, “Bunlardan bir tanesi Çubuk Turşusu. Dünyaca ünlü. Dünyada 22 ülkeye pazarlanabilen bir marka Çubuk Turşusu. Ardından Çubuk Vişnesi var. Agat Taşı ve Homaça var. Bunlara ilaveten Ankara armudunun da coğrafi işaret belgesinin Çubuk’a kazandırılmasının gerektiğini düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Ankara armudu üreticisi Orhan Çakır ise bahçesindeki yaklaşık 300 armut ağacından 6-7 ton armut hasadı beklediğini belirtti. Çakır, “Normalde daha fazla bekliyorduk. Ama iklimden dolayı yarı yarıya belki yarıdan fazla bir düşüş oldu. Kalitede olmadı fazla yağmur yağması sebebiyle fazla ilaç yaptık, masraflar arttı” dedi.

Ankara armudunun üretici fiyatlarına değinen Çakır, “Fiyatlar düştü. Şu anda ben bu armudu 25’e satmam lazım ki tatlı para kazanayım. Seneye devam edeyim. Ama öyle para şu an yok. Pazarlarda ortalama fiyat 15-20 arası konuşuluyor. Bizim işçiliğimiz kendimizden olduğundan iyi kötü karşılıyor. Dışardan olduğu zaman zor. İşçiliğimizi kendimiz karşılayarak devam ediyoruz. Gücümüzün yettiği yere kadar yapmaya devam edeceğiz. Başka işimiz yok zaten. Üretime devam edilmesi gerekiyor. Yoksa durum kötüye gidiyor. Üretmedikten sonra millet ne yiyecek? Hep dışarı bağımlı olmak da iyi değil” ifadelerini kullandı.

Kuruçay armudunun dayanıklılığını vurgulayan Çakır, “Diğer şehirlerden gelen halde satılan armutlar gibi değildir bizim armudumuz. Görünüşü biraz ufak ama çok lezzetli, tatlı, sulu ve dayanıklı bir armuttur. Eve gittiğiniz zaman hemen çürüyecek bir armut değil. Evin ısı durumuna göre 1-2 ay hiçbir şey olmadan durur. Biz ayıklama yaptığımız zaman hafif bir çizik olsa dahi biz onu ıskartaya ayırıyoruz. Çizik olmasa bu armut 3 ay hiçbir şey olmadan bekler” dedi.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kış Aylarında Tüketilen Dayanıklı Lezzet: ‘Ankara Armudu’nun Hasadı Başladı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir