1. Haberler
  2. Genel
  3. Kızılırmak Deltası’nda Kuş Göçlerinde İklim Değişikliği Etkileri

Kızılırmak Deltası’nda Kuş Göçlerinde İklim Değişikliği Etkileri

kizilirmak deltasinda kus goclerinde iklim degisikligi etkileri Oryfq6CP.jpg

Samsun’da, Kızılırmak Deltası’ndaki Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kuş Halkalama İstasyonu’nda yapılan gözlemler, küresel iklim değişikliğinin bazı kuş türlerinin göç hareketlerini etkilediğini ortaya koydu.

Kızılırmak Deltası, 367 kuş türüne ev sahipliği yaparken, burada 23 yıldır göçmen kuşların halkalandığı bildirildi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ornitoloji Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, halkalama çalışmalarının her yıl sonbahar ve ilkbahar dönemlerinde gerçekleştirildiğini belirtti. Yavuz, “Her sene mart ayının başından mayıs ayı sonuna kadar, ağustos ortasından ekim ayı sonuna kadar halkalama çalışmalarımızı yapıyoruz.” dedi.

Son yıllarda bazı kuş türlerinin Kızılırmak Deltası’na daha geç geldiğini gözlemlediklerini ifade eden Yavuz, “Küçük sinekkapan kuşu normalde ekim sonu göçünü tamamlıyordu ama şu an kasım ayına kadar kaldığını biliyoruz. Kızılgerdan kuşu da ekim başlarında göçünü tamamlardı; şimdi o da kasım ayına kadar burada kalıyor.” şeklinde konuştu. Bu durumun küresel iklim değişikliği ile ilişkili olduğunu vurgulayan Yavuz, “Bazı türlerin göçlerinde kaymalar oluyor. Daha uzun konaklıyorlar, daha geç geliyorlar.” dedi.

İlkbahar döneminde halkalama faaliyetlerinin genellikle daha sönük geçtiğini ifade eden Yavuz, “Ötücü kuşların halkalamasını yapıyoruz. Ötücüler, genellikle ana karadan geldikleri için iyi yağlanmış oluyorlar. Burada çok az konaklayarak kuzeydeki üreme alanlarına devam ediyorlar.” bilgisini paylaştı. Yavuz, sonbahar döneminde ise sayıca daha fazla kuş yakaladıklarını vurguladı.

23 yıllık sürede yaklaşık 190 bin kuş halkalandığını belirten Yavuz, “İlkbaharda 2 bin civarında, sonbaharda ise 7 ile 8 bin arasında halkalama yapıyoruz.” dedi. Yavuz, “Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, halkaların temini ve alımının koordinasyonu konusunda bizlere destek veriyor.” ifadelerini kullandı. Ayrıca, göldeki su seviyesinin düşmesiyle birlikte kıyı kuşlarına yönelik de halkalama çalışmaları yapıldığını ekledi.

Yavuz, “Sadece ötücü kuşlarla kalsak 90 tür kuşu halkalamış oluyoruz ama ördekler, kıyı kuşları ve yırtıcılarla birlikte şu anki halkaladığımız tür sayısı 180 civarındadır.” şeklinde sözlerini tamamladı.

(AA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kızılırmak Deltası’nda Kuş Göçlerinde İklim Değişikliği Etkileri
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir