1. Haberler
  2. Genel
  3. Kocaeli’de Türkiye’nin En Büyük Afet Mutfağı Hızır 41 Hizmete Girdi

Kocaeli’de Türkiye’nin En Büyük Afet Mutfağı Hızır 41 Hizmete Girdi

kocaelide turkiyenin en buyuk afet mutfagi hizir 41 hizmete girdi vdysCtCP.jpg

Kocaeli’de yer alan “Hızır 41”, Türkiye’nin en büyük afet mutfağı olarak, Marmara Bölgesi’nde olası afetlere karşı tam donanımlı bir şekilde hazırda bekliyor. Son olarak, Marmara Denizi açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem sonrasında hızlı bir şekilde hareket eden Hızır 41, İstanbul’a sadece 2 saat içinde 20 bin kişilik sıcak çorba ulaştırdı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, afetlere karşı hazırlıklı bir şehir oluşturmak hedefiyle Gıda Üretim Tesisi Projesi’ni hayata geçirdi. Tesisin temeli 19 Eylül 2022’de atıldı ve 6 Şubat 2025 tarihinde hizmete girdi. Hızır 41 Afet Mutfağı, afet dönemlerinde sıcak yemek ve gıda desteği sağlamak amacıyla kuruldu.

Afet Hazırlığı İçin Sürekli Hazır Bir Yapı

Tesisin açılışında konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Kahramanmaraş merkezli depremler bize çok önemli bir tecrübe oldu ve buranın tasarımı yapılırken o tecrübeyi buraya dahil ettik. Burada her an çalışan bir yapı vardır. Burayı da öyle düşünmek lazımdır. Buradaki ekip sürekli hazırdır. Sürekli buradalar ve bir afet durumu olduğunda burası hazır bir şekilde mobilize olma imkanına sahip olacaktır. Afet deneyimi bize gösterdi ki, afetlerin öncesinde hazırlık yapılır. Afet anını yönetmek ayrı bir şeydir, afetin sonrasını yürütmek bambaşka bir şeydir. Bütün bu üç noktanın üç alanında da var olmanız gerekir. Bir tarafta var, diğer tarafta yoksanız o iş eksik kalır. Yerli yerinde iş yapma imkanınız olmaz.” şeklinde ifade etti.

Çok Amaçlı Tesis Özellikleri

Antikkapı A.Ş. tarafından işletilen tesis; afet mutfağı, gıda üretim alanları ve mobil afet tırları ile afet anlarında vatandaşların temel gıda ihtiyaçlarını hızlı ve güvenli bir şekilde karşılıyor. 10 bin 350 metrekarelik bir alan üzerine inşa edilen tesiste sıcak yemek ve ekmek üretim alanları, et işleme bölümü, sebze ön yıkama ve hazırlık alanları, unlu mamuller bölümü ile pastörize yemek üretim ve paketleme alanları bulunuyor. Ayrıca, tesis, Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal tesislerinde gerçekleştirilecek organizasyonlara da yemek desteği sağlıyor. Afet dönemleri dışında da ihtiyaç sahibi ailelere yemek pişirerek hizmet veriyor.

Hızır 41 Afet Mutfağı, günde 150 bin kişiye çorba, 20 bin kişiye 3 öğün yemek çıkarma kapasitesine sahiptir. Hızır 41 Afet Mutfağı Üretim Müdürü Yasemin Talaş, “Hızır 41 Afet Mutfağımız, muhtemel afet durumunda hem kentimize hem çevre illerimize yapılacak yardımlar konusunda kurulmuştur. Hızır 41 Afet Mutfağı, 6 Şubat 2025 tarihinde faaliyete geçmiştir. Ortalama sıcak yemekte 150 bin kişilik çorba, 20 bin öğün yemek verme kapasitesine sahibiz. Aynı zamanda yemek ve ekmek tırlarımız mevcuttur.” dedi.

İstanbul’a Hızla Müdahale

23 Nisan’da İstanbul’da yaşanan deprem sonrası hızlı bir şekilde harekete geçtiklerini belirten Talaş, “2 saat içerisinde afet tırımızı personellerimizle birlikte bölgeye gönderdik. 20 bin kişiye sıcak çorba hizmetinde bulunduk. Afet mutfağımız kendi kentimize de hizmet vermeye devam ediyor. Düğün salonu ve işletmelerimize hem sıcak yemek hem kuru pasta hem yaş hem de et çıkışlarımız mevcuttur. Marmara ve çevre illerimize hizmet verebilecek potansiyele sahibiz. 70 kişiyle hizmet vermekteyiz. Antikkapı olarak Hatay depreminde de yaklaşık 10 ay alanda hizmet verdik.” şeklinde konuştu.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kocaeli’de Türkiye’nin En Büyük Afet Mutfağı Hızır 41 Hizmete Girdi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir