ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nden Prof. Dr. Mustafa Yücel, Karadeniz’deki sıcaklık artışının Marmara Denizi’ni etkileyerek alg patlamaları ve müsilaj riskini artırabileceğini belirtti.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yücel, Karadeniz’in yüzeyinde ortalama 2, derinliklerinde ise yarım derecelik bir sıcaklık artışı tespit ettiklerini açıkladı. Bu ısınan suyun akıntılarla Marmara Denizi’ne girdiğini belirten Yücel, bu durumun alg patlamaları ve müsilaj oluşumuna zemin hazırladığını ifade etti.
Karadeniz’e kıyısı olan Türkiye, Bulgaristan, Gürcistan, Romanya, Rusya ve Ukrayna, 1996 yılında “Karadeniz’in Kirliliğe Karşı Korunması ve İyileştirilmesi Stratejik Eylem Planı”nı imzaladı. Bu planın imzalandığı tarih olan 31 Ekim, “Uluslararası Karadeniz Günü” olarak kutlanıyor. Her yıl düzenlenen etkinliklerle, karadan, gemilerden ve atmosferden kaynaklanan kirliliğe dikkat çekilerek, Karadeniz’in korunmasına yönelik farkındalık artırılmaya çalışılıyor.
ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nün araştırmalarına göre, iklim değişikliği nedeniyle Karadeniz’deki deniz suyunun ısınması derinlere inmeye başladı. Prof. Dr. Mustafa Yücel, bölgedeki en büyük sorunun iklim değişikliği kaynaklı ısınma olduğunu vurguladı.
Yücel, son 40 yılda yapılan ölçümlerle karşılaştırıldığında, bu sonbaharda Karadeniz’de deniz yüzey suyu sıcaklıklarının 2 derece daha yüksek olduğunu kaydetti. Asıl önemli konunun sıcaklığın artık denizin içine sirayet etmesi olduğunu belirten Yücel, “Yüzeyden 80-100 metre derinliğe inildiğinde bulunan soğuk ara tabakayı Karadeniz’in önemli bir fiziksel özelliği olarak nitelendiriyoruz. 2000’li yıllardan önce, bu tabakada en düşük sıcaklıklar oluşuyordu, ancak şimdi soğuk ara tabaka giderek ısınıyor.” dedi.
Karadeniz’deki iç ısınmanın, yüzeydeki dinamikleri değiştirdiğine dikkat çeken Yücel, soğuk ara tabakanın bir fren görevi gördüğünü, bu görevin ortadan kalkması durumunda yüzeyde sıcaklıkların daha hızlı artacağı ve oksijen seviyesinin azalacağına işaret etti. Sıcaklık artışının, yabancı istilacı türlerin denize daha hızlı adaptasyonuna da yol açabileceği uyarısında bulundu.
Karadeniz’deki ısınmanın Marmara Denizi’ni de etkileyeceğinin altını çizen Yücel, “Karadeniz’in yüzeydeki ve içerisindeki ısınma, akıntıyla Marmara Denizi’ne daha sıcak yüzey suyu olarak giriş yapıyor. Bu durum, denizin zararlı alg patlamaları ile müsilaj oluşumuna daha yatkın hale gelmesine neden oluyor.” ifadelerini kullandı. Yücel, bu ısınmanın yıl sonundan itibaren zararlı alg patlamalarının geri sayımına gireceğini ve nisan-mayıs ayları gibi zirve yapacağını belirtti.
1994 yılında Karadeniz kıyıdaş ülkeleri tarafından imzalanan Bükreş Sözleşmesi kapsamında, Karadeniz’deki kirliliğe karşı bir komisyon kurulduğunu hatırlatan Yücel, taraf ülkelerin aldığı önlemlerin olumlu sonuçlar verdiğini ifade etti. Alınan önlemler sayesinde azot ve fosfor kirliliğinin azaldığını, oksijensizlikte ise kötüye gidişin durduğunu belirtti. Ancak kıyılardaki lokal kirlilik sorunlarının devam ettiğini ve bu durumun lokal köpüklenme ile müsilaj oluşumuna yol açtığını sözlerine ekledi.
(Haber Merkezi)