Ramazan Bayramı tatili süresince orman alanlarını ziyaret edecek olan vatandaşlar, yangın riski konusunda uyarıldı. Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, özellikle yasak olan bölgelerde ormanlara giriş yapılmaması ve izinli alanlar dışında kamp faaliyetleri gerçekleştirilmemesi gerektiğini vurguladı.
Bayram tatilinin 9 güne çıkarılmasıyla birlikte, vatandaşların doğayla iç içe olmak için ormanlık alanlara ilgi göstermesi bekleniyor. Bu tür aktivitelerin orman yangınları açısından risk oluşturduğuna dikkat çeken Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, Orman Haftası etkinlikleri çerçevesinde ağaçlandırma çalışmalarının yapıldığını ve okullarda öğrencilere farkındalık eğitimleri verildiğini belirtti.
Önlemler ve Hazırlıklar
İklim değişikliği nedeniyle sıcaklıkların ve kuraklık riskinin arttığını ifade eden Karacabey, “Yağışların azalması ve sıcaklığın artması, ormanlardaki bazı maddelerin yanıcılığının artmasına neden oluyor. Ülkemizde son 50 yılın en sıcak mart ayını yaşadık” dedi. Bu nedenle hava araçlarının ve arazözlerin bakımlarının yapılarak yangınlara müdahale için hazır hale getirildiğini aktardı.
Yaklaşık 4 bin 800 su kaynağının yangınlara müdahale için gözden geçirildiğini belirten Karacabey, orman köylerinde yaşayan vatandaşlara yangın öncesi eğitimler verdiklerini ifade etti. Yangınların yüzde 87’sinin insan kaynaklı olduğunu vurgulayan Karacabey, bu durumun önlenmesi için vatandaşların dikkatli olması gerektiğini söyledi.
Yangınların Çıkış Nedenleri
Karacabey, orman yangınlarının çıkış nedenleri arasında bahçe temizliği sırasında çıkan artıklar, anız yakma, piknik ateşi ve söndürülmeden atılan sigara izmaritlerinin bulunduğunu kaydetti. Yangınları önlemek için vatandaşların dikkatli davranması gerektiğini belirterek, ormanların güzelliklerinden faydalanırken zarar vermeden nasıl yararlanabileceklerini öğrenmeleri gerektiğini ifade etti.
Karacabey, “Orman yangını gördüklerinde ihbar etmelerini istiyoruz. Önümüzdeki süreçte personelimiz daha fazla teyakkuz halinde olacak” diyerek sözlerini tamamladı.
(Haber Merkezi)