Sakarya’da yaklaşık 36 yıldır müzikle iç içe olan Suat Güzel, müzik yolculuğunu atölyesinde enstrüman üretimi ve onarımı yaparak sürdürüyor.
Sakarya’nın Adapazarı ilçesinde yaşayan 48 yaşındaki Suat Güzel, babasının aldığı bağlamayla 12 yaşında müzikle tanıştı. Güzel, müzik aletlerinin yapımına merak salarak denemeler yapmaya başladı.
Kendini geliştirerek zamanla yaklaşık 20 enstrüman çalmayı öğrenen Güzel, 1999’da Sakarya Üniversitesi Akyazı Meslek Yüksekokulu Seracılık Bölümü’nden mezun olduktan sonra 2005’te SAÜ Devlet Konservatuvarı Türk Müziği Bölümü’nü bitirdi. Müzik aleti üretimi ve onarımını yaklaşık 10 yıl önce açtığı atölyeye taşıdı.
“Enstrümanları Tanıdıkça Seviyor İnsan”
Suat Güzel, müziğe çocukluk yıllarından itibaren ilgi duyduğunu belirtti. Orhan Gencebay’ın bağlama çalmasından etkilendiğini dile getiren Güzel, “Adeta büyülenmiş hissettim kendimi ve ‘Mutlaka bu sazı çalmalıyım.’ dedim. Bağlama görüyordum ama o güne kadar bu şekilde etkilenmemiştim. O günden sonra hiç bırakmadım. Bir mesleğe dönüşeceğini düşünmüyordum o yıllarda, benimki sadece bağlama çalma isteğiydi.” şeklinde konuştu.
Babası sayesinde ahşaba olan merakını anlatan Güzel, “Küçük yaşlardan itibaren testere, çekiç, çivi elimden hiç eksik olmazdı. 15 yaşımda 3 yıllık bağlama çalmayı öğrenmiş biriyken bunun nasıl yapıldığına meraklandım ve bu şekilde bilgiler edinmeye başladım.” dedi. Kendisine “usta” denilmesinin kendisini gururlandırdığını söyleyen Güzel, “Çalmak ve yapım süreci, ikisi de beni alıp götüren şeyler.” ifadelerini kullandı.
Bir enstrümanı iyi derecede çalan birinin diğerlerini kolaylıkla öğrenebileceğini belirten Güzel, “Bağlamayı çok özverili çalışmıştım. Bağlamadan sonra uda, daha sonra kemana ilgim oldu. Onları da çok emek vererek çalıştım.” diyerek sözlerine devam etti. Güzel, 25 yaşında konservatuara girdiğini ve iyi derecede nota okuyabildiğini aktardı. “Bağlama, ud ve kemanın yanına klasik ve laz kemençesi, kabak kemani, yaylı ve mızraplı tambur, lavta, gitar ve viyolonsel olmak üzere yaklaşık 20 enstrümanı çalışma süreçlerime dahil ettim.” dedi.
Güzel, çevresindeki gençlere tek bir enstrümana yönelmelerini tavsiye ettiğini ancak kendisinin bir taneyle yetinemediğini belirtti. “İmalat sürecinde enstrümanları tanıdıkça seviyor insan, çok arkadaşınızın olması gibi bir şey bu.” dedi.
“Babamın Müzik Konusunda Hayatıma Katkısı Çok”
Sakarya Güzel Sanatlar Lisesi Müzik Bölümü 9. sınıf öğrencisi Bekir Sıtkı Güzel de spor ve sanatla ilgilendiğini kaydetti. Bağlama ve keman çalabildiğini belirten Bekir, “Kemanı ilerletmek istiyorum. 4 yaşında bağlama çalmayı ve nota okumayı öğrenmeye başladım. Babamla enstrüman yapıyorum. Düet yapıp parçalar çalışıyoruz. Spor ve müzik konusunda babamın hayatıma katkısı çok, müzik konusunda daha fazla.” dedi.
(AA)