Sakarya’nın Kocaali ilçesine bağlı Açmabaşı Mahallesi’nde, 120 yılı aşkın bir süredir aynı iftar sofrasında oruç açma geleneği sürdürülüyor. 260 haneli mahallede, her ailenin bir gün yemek getirmesiyle başlayan bu gelenek, toplu iftar organizasyonlarıyla kutlanıyor.
Mahalle meydanında kurulan sofralarda, kadınların yöresel yemekleri imece usulü hazırlanarak, iftar saatinde vatandaşlara sunuluyor. Kocaali Belediye Başkanı, bu geleneğin mahallede birlik ve beraberlik duygularının coştuğu bir atmosfer yarattığını belirtiyor.
Açmabaşı Mahalle Muhtarı, geleneğin bekar imamlara yemek verilmesi ile başladığını ifade ederek, “Gelenekten haberdar olanlar köye geliyorlar. Burada yemeğimizi yiyoruz, sohbet ediyoruz, bu çok güzel oluyor.” şeklinde konuştu.
Mahalle sakini Emine Uzun ise, “İnşallah bizim çocuklarımız da devam ettirir. Devam etmesini istiyorum.” diyerek duygularını paylaştı. İftara katılan Şerif Sarı, “Açmabaşı’nın gelenek ve organizasyonlarıyla bilinen bir köy olduğunu” vurgulayarak, “Atalarımızın hoca yemeği olarak başlattıkları bu geleneğin her ramazanda sürmesi çok anlamlı. Günümüz şartlarında, insanların geleneklerinden kopuk bir hayat sürmeye zorlandığı bu dönemde, bu etkinlik oldukça değerli.” ifadelerini kullandı.
(AA)