Samsun’un Mor Patlıcan’ı İnciri Tescilleniyor

samsunun mor patlicani inciri tescilleniyor WpZSxhEP.jpg

Samsun’un Tekkeköy ilçesinde elektrik teknisyeni olan 33 yaşındaki Hasan Dayı, dededen kalma bahçesinde 2010 yılından beri bölgeye özgü “mor patlıcan inciri” yetiştiriyor. Kutlukent Mahallesi’nde 5 dekarlık bahçesinde incir üretimi yapan Dayı, hasat döneminde iki günde bir aile bireyleriyle birlikte topladığı 100 kilogram inciri toptancılara satıyor.

Tekkeköy Belediyesi ile İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün yürüttüğü proje kapsamında aldığı 80 fidanı da diktiği bahçesinde yaklaşık 200 ağaç bulunan Dayı, her yıl hasat döneminde ortalama 2,5 ton incir topluyor. Karadeniz Bölgesi’ndeki kentlerde yaş olarak satışa sunulan mor patlıcan inciri, tadı ve aroması ile yoğun talep görüyor.

İncir yetiştiriciliğinin ata mesleği olduğunu belirten Hasan Dayı, “Onların başlattığı bu mesleği, Tekkeköy Belediyesi ile İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünden aldığımız desteklerle büyüterek devam ettiriyoruz. Diğer işimin yanı sıra hem hobi hem de yan gelir olarak bu işi yapıyorum, bizden sonrakilere de aktarmaya çalışıyorum.” dedi.

Tekkeköy İlçe Tarım ve Orman Müdürü Murat Erdoğan, Hasan Dayı’nın da aralarında bulunduğu üreticilere 2021-2023 yılları arasında 4 bin 250 incir fidanı dağıtıldığını ifade etti. Erdoğan, “Kendine has özellikleri nedeniyle yaş tüketime uygun olan incirimizin üretim alanlarını geliştirmek, ilçemize ve ilimize ekonomik katkı sağlamak amacıyla Tekkeköy Belediyesi ile birlikte çalışıyoruz. Tavsiyelerimizi dikkate alarak üretime yönelen Hasan Bey de bu destekten faydalanan üreticilerimizden biri oldu. Ayrıca, ilçemizde 35 dekar kapama bahçe haricinde 9 bin 300 incir ağacı mevcut ve bu ağaçlardan 2023 yılında 193 ton üretim elde edildi. İncirimizin coğrafi işaret alması konusunda da Tekkeköy Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi ile yapılan çalışmalar tescil aşamasına gelmiş durumda.” şeklinde konuştu.

Tekkeköy Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürü Enver Ağırlar, bölgedeki toprak yapısı ve denize yakınlığının etkisiyle incirin veriminin ve tat oranının yüksek olduğunu vurguladı. Ağırlar, “Bölgenin toprak yapısı ve denizin etkisiyle incirin kalitesi artıyor. Bu nedenle incir üretimini yaygınlaştırma kararı aldık ve 2021-2023 yılları arasında fidan dağıtımları gerçekleştirdik. Ayrıca, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüz ile birlikte budama eğitimleri verdik.” dedi.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Samsun’un Mor Patlıcan’ı İnciri Tescilleniyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir