Sinop’ta coğrafi işaret tescilli yöresel ürünlerin sayısının artırılması ve bu ürünlerin ekonomik katkısının yükseltilmesi amacıyla yeni projeler hayata geçiriliyor.
Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) tarafından uygulanan “Yerel Değerlerin Korunması ve Katma Değerin Artırılması” projesi çerçevesinde, üniversite öğrencilerine ve kamu çalışanlarına coğrafi işaret süreçleri konusunda uzmanlaşma eğitimi verildi.
Sinop Üniversitesinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen eğitim programı, Ahmet Muhip Dıranas Uygulama Oteli’nde dört gün sürdü. Bu eğitimde katılımcılara, coğrafi işaret süreçleri hakkında hem teorik hem de uygulamalı bilgiler sunuldu. Ayrıca, Sinop’un coğrafi işaret potansiyeline sahip tarım, gıda ve tekstil gibi ürünlerin tescil, belgelendirme ve sertifikasyon süreçleri detaylandırıldı.
Projenin en önemli hedeflerinden biri de, Sinop’un tescilli ürünlerinin sayısını artırarak yerel üreticilerin gelir seviyesini yükseltmek. Bu bağlamda, ürünlerin markalaşma süreçlerinin hızlandırılması amaçlanıyor.
Coğrafi İşaret Danışmanlık Hizmeti
Proje kapsamında kamu ve kuruluş çalışanlarına coğrafi işaret danışmanlık hizmeti de sunulacak. Üç ay sürecek bu uygulama ile, tescil başvurularının hazırlanması ve yerel ürünlerin belgelenmesi konularında danışmanlık hizmeti verilecek. Ayrıca, markalaşma süreçleri ile ilgili de çalışmalar yürütülerek, coğrafi işaret tescili alınacak ürünler için görsel kimlik oluşturulması ve ürünlerin ambalaj tasarımı ile tanıtım stratejilerinin geliştirilmesi planlanıyor.
(AA)