Gerede’de Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında gelir testi yapmak isteyenler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na (SYDV) koştu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında gelir testi yapılması ile ilgili son tarihin 30 Eylül 2015 Çarşamba olduğunun duyurulması ile sabahın erken saatlerinden itibaren vatandaşlar SYDV’ye başvurdu.
18 yaşını aşmış sosyal güvencesi olmayan her bireyin gelir testi yaptırması gerekiyor. Herhangi bir mağduriyet olmaması için SGK müdürlükleri aylardır vatandaşları SGK’dan borç sorgulamaları yapmaları, eğer borçları görünüyorsa bir an önce gelir testi yaptırmaları konusunda uyarıyor. Bu açıdan Genel Sağlık Sigortası Gelir Testi yaptırmak için son tarih 30 Eylül 2015 mesai saati bitimi olarak işaret edilmişti.
Gelir testi SGK primlerinin ne kadar ve kim tarafından ödeneceğini tespit eden bir uygulama. Gelir tespiti yaptırmak için kaymakamlığa bağlı sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına başvurmanız gerekiyor. Bunun için kaymakamlıktan alınan gelir testi formunun doldurulması gerekiyor. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından hazırlanmış olan gelir testini geçecek vatandaşlar Sosyal Güvenlik Kurumuna prim ödeme mecburiyetinde olmadan sağlık güvencesi alabilme olanağına sahip olabilecek. Sosyal Güvenlik Kurumu, genel sağlık sigortası kapsamına dahil olarak yaptırılması mecburi olan ve vatandaşların bireysel olarak ne kadar prim ödeyeceğini belirlenmesini sağlayan GSS gelir testi formu ile yapılan test sonucu gelir düzeyi düşük çıkan vatandaşların prim ödemeleri devlet tarafından yapılacak.
GSS gelir testi formu ile yapılan gelir testi neticesinde prim ödemeye elverişli olan vatandaşlar ise otuz beş TL ile iki yüz on üç TL arasında devlete her ay prim ödeme mecburiyetinde olacaktır. Gelir testi için gereken belgeler gelir testi formudur bu formdaki sorulara doğru cevapları yazmak adına TC kimlik kartınızdaki bilgilerde yararlanınız. Vatandaşlar GSS gelir testi formu içerisinde yer almakta olan on dokuz adet soruya doğru bir şekilde cevap vererek teste ilk adımı ile başlayabilmektedir.
Genel Sağlık Sigortasının, 2012 yılının başından bugüne kadar isteğe bağlı olarak devam ettiğini dile getiren Açıkgöz, söz konusu tarihten sonra ise Genel Sağlık Sigortasının tüm nüfusu kapsar hale geldiğini ve zorunlu olduğunu anımsattı.
Konuyla ilgili açıklama yapan SYDV yetkilileri, tüm nüfustan kastının hükümlü, milletvekili, Anayasa Mahkemesi üyeleri hariç ülkenin yaklaşık yüzde 99’dan fazlasını kapsadığını belirterek, “Bir kişi eğer çalışmıyorsa, yani boştaysa, emekli değilse ve bu iki kesimin de bakmakla yükümlüsü değilse, yani herhangi bir sosyal güvencesi yoksa bu kişiler kanunen 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren sağlık açısından sosyal güvenlik şemsiyesi altına girmek zorunda” ifadelerine yer verdi.
Bir kişinin bu kapsama girdiği anda vakit kaybetmeden gelir testine girmesi gerektiğine dikkati çeken Yetkililer, test sonucu ödeyeceği prim tutarının belirlenmesi gerektiğini ifade etti.
Yetkililer, gelir testi işlemlerinin kişinin yaşadığı yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca yapılabildiğine işaret ederek, şöyle devam etti:
“Gelir testi sonucunda kişinin gelirleri 4 kategoride tespit ediliyor. Birinci grup, kişi başına düşen aile içerisindeki toplam gelir eğer asgari ücretin 3’te birinin altındaysa bu kesimin, eskiden yeşil kart dediğimiz kesim gibi sağlık güvencesi primleri devlet tarafından ödenerek karşılanıyor. İkinci kesimse asgari ücretin 3’te biriyle asgari ücret arasında bir gelir tespit edildiği durumlarda kişiye 52 liralık bir prim ödemesi çıkarılıyor. Bir de asgari ücret ile asgari ücretin 2 katına kadar gelir tespiti olursa da 150 liralık bir primimiz söz konusu. Ayrıca geliri asgari ücretin 2 katından fazla ise bunlar da yaklaşık 300 liralık bir primle genel sağlık sigortalısı olmak durumunda.”