• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2025 - Gerede
  1. Haberler
  2. Genel
  3. Türk Baklavasında TSE Standardı: Kaliteli Baklavayı Nasıl Anlarsınız?

Türk Baklavasında TSE Standardı: Kaliteli Baklavayı Nasıl Anlarsınız?

turk baklavasinda tse standardi kaliteli baklavayi nasil anlarsiniz M8OPVyrH.jpg

Türk baklavasının lezzeti, TSE standartlarıyla belirlenen malzeme ve üretim sürecine dayanıyor. Uzmanlar, kaliteye dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Türk baklavasının eşsiz tadı, kullanılan malzemeler ve ustalıkla birlikte, Türk Standardları Enstitüsü (TSE) tarafından koyulan standartlarla da şekilleniyor. Baklava ustaları, bu standartların lezzeti etkilediğini vurguluyor.

TSE’nin belirlediği “Türk baklavası” standardı, baklavanın hazırlanışından malzemelerine kadar her aşamayı titizlikle düzenliyor. Bu standartlara göre, yaş baklavada şeker oranının yüzde 30-42, kuru baklavada ise yüzde 25-30 arasında olması gerektiği belirtiliyor. Ayrıca, kuru baklavada kaymak kullanılmaması gerekiyor.

TSE standardında, baklava üretiminde sert buğday unu veya özel amaçlı un, yumurta, tuz ve su ile hazırlanan hamurun, buğday nişastası serpilerek açılması gerektiği ifade ediliyor. Hamurun içine veya arasına kaymak, tereyağı ya da sade yağ eklenmesi, kullanılan iç malzemenin ise Antep fıstığı, ceviz, fındık veya badem olması zorunlu. Standart, ayrıca şerbetin beyaz şeker ve suyun kaynatılmasıyla hazırlanmasını ve belirli bir sıcaklıkta pişirilmesini öngörüyor.

Türk baklavasının kat sayısı

Bir baklava firması yetkilisi, baklavanın en az 40 kat yufka ile hazırlandığını belirtiyor. “Türk baklavası incecik açılan 40 kat yufkayla yapılır. Şerbeti normal şeker ile hazırlanır. Ne çok ağır ne de çok hafif olması gerekiyor. Üst kısmı daha çıtır çıtır olmalı. Alt kısmının ise şerbetini çekmiş olması gerekiyor. Altın sarısı renginde olması gerekiyor. Ayrıca ağızda dağılan bir kıvamının da olması gerekir,” şeklinde açıklamalarda bulunuyor.

Kaliteye dikkat edin

Bu yetkili, fıstıklı baklavaların daha fazla ilgi gördüğünü ifade ederek, “Fıstığı Antep yöresinden temin etmekteyiz. Tüm ürünlerimizde gerçek şeker, ceviz ve fıstık kullanmaktayız. Bayram yaklaşırken merdiven altı ve marka bilinirliği olmayan baklavacılardan uzak durulması gerekmektedir,” uyarısında bulunuyor.

Uzmanlar, tüketicilerin TSE standartlarına uygun işletmeleri tercih ederek hem sağlık hem de kalite açısından güvenli bir seçim yapmaları gerektiğini vurguluyor. Standartlara uygun üretilmeyen baklavaların lezzet ve hijyen bakımından risk oluşturabileceği ifade ediliyor.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Türk Baklavasında TSE Standardı: Kaliteli Baklavayı Nasıl Anlarsınız?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir