Türkiye’de terapi ormanları vatandaşların hizmetine sunuluyor. Sağlık ve huzur arayanlar için özel olarak düzenlenen bu doğal alanlar, stresle başa çıkmak ve zindelik kazanmak için ideal bir ortam sağlıyor.
OGM, Terapi Ormanı Çalışmalarına Hız Verdi
Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Orman Genel Müdürlüğü (OGM), ormanların sağlık fonksiyonunu ortaya çıkararak vatandaşların istifadesine sunmak için ‘terapi ormanı’ çalışmalarına hız verdi. OGM, ülke ormanlarını koruma, geliştirme ve işletme faaliyetlerinin yanı sıra doğayı vatandaşlarla buluşturmak için çeşitli projeler yürütüyor.
Marmara Ormanlarının Terapötik Potansiyelinin Belirlenmesi Projesi
Bu kapsamda Marmara Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından ‘Marmara Ormanlarının Terapötik Potansiyelinin Belirlenmesi Projesi’ hazırlanıyor. Proje kapsamında yapılacak ön çalışmalar için terapi ormanı konusunda uzman olan Güney Kore Chungbuk Ulusal Üniversitesi’nden Prof. Dr. Won Sop Shin’in katılımı ile 17 Mayıs’ta İstanbul’da bir konferans düzenlendi.
Artvin’de Terapi Ormanı Kuruluyor
İlki İzmir’deki 1802 dekarlık alana kurulan Balçova Terapi Ormanı’nın ikincisi Artvin’de oluşturuluyor. Türkiye’nin ilk ve tek biyosfer rezerv alanı olan Camili (Macahel) Vadisi’ne Artvin Orman Bölge Müdürlüğü’nce bitkisel ve arı ürünleri destekli ‘Terapi Orman Parkı’ kuruluyor. Park, yerli ve yabancı turistlerin tıbbi aromatik bitkilerden ve buna bağlı arıcılık faaliyetlerinden faydalanmasını amaçlıyor.
Yaklaşık 30 hektar alanı kaplayacak olan park, bölge ekonomisine de önemli katkı sağlayacak. Bölgede 2 bin 727 bitki türü olduğu biliniyor. Ziyaretçilerin taleplerini karşılamak amacıyla yürüyüş, koşu ve bisiklet parkuru, amfi tiyatro, çocuk oyun alanı, mini spor alanı, hayvan barınakları, manzara seyir terasları, sıhhi tesis kompleksi gibi yapı ve tesisler planlanıyor. Ayrıca kır evleri, karavan ve çadırlı kamp üniteleri de oluşturuluyor.
Japonya’da Başlayan Terapi Orman Kavramı
İlk defa 1980’lerde Japonya’da ‘Shinrin-Yoku’ olarak kullanılan terim zamanla İngilizceye ‘Forest Bathing’, Türkçeye de ‘Orman Banyosu’ olarak çevrildi. Ormanda gezinti yapmak veya zaman geçirmek olarak tanımlanan ‘Orman Banyosu’ insan sağlığı ve yaşam kalitesini artırmaya yönelik bir egzersizdir.
Yapılan çalışmalarda, terapi ormanlarında vakit geçirmenin kan basıncını azalttığı, stres seviyesini düşürdüğü, bağışıklık sistemini güçlendirdiği, kardiyovasküler ve metabolik sağlığı iyileştirdiği belirlenmiştir.
(Haber Merkezi)