Türkiye’de Yabancı Kripto Para Platformları İçin Son Tarih: 2 Ekim

Türkiye’de yerleşik kişilere hizmet veren ve Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) faaliyet izni almayan yabancı kripto para platformlarının, pazarlama ve tanıtım faaliyetlerini 2 Ekim’e kadar sonlandırmaları gerekiyor.

Basının derlediği bilgilere göre, Türkiye’deki kripto para piyasalarını düzenleyen “Sermaye Piyasası Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” 2 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu kanunla, kripto piyasalarını düzenleme yetkisi SPK’ye verildi ve bu alanda hizmet sunacak platformların kuruldan faaliyet izni alması zorunlu hale getirildi.

Düzenlemeyle, Türkiye’de yerleşik kişilere hizmet veren yabancı kripto para platformlarına 3 aylık bir geçiş süreci tanındı ve bu süre 2 Ekim’de sona erecek.

“Türkiye’deki Yerleşiklere Yönelik Tanıtım Yapılamayacak”

Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Pınar Çağlayan Aksoy, “Türkiye’de yerleşik kişilere yönelik faaliyet gösteren ve faaliyet izni için başvuruda bulunmayan yurt dışında yerleşik platformların söz konusu hizmetlerini 2 Ekim’e kadar sonlandırması gerektiğini” belirtti.

Aksoy, “SPK, ilgili kanunun yürürlüğe girdiği 2 Temmuz’da internet sitesinde bir bildiri yayınlayarak yurt dışında yerleşik kripto varlık hizmet sağlayıcıların Türkiye’de yerleşik kişilere yönelik faaliyetlerini en geç 2 Ekim tarihine kadar sonlandırmak zorunda olduğunu belirtmişti.” ifadesini kullandı.

Yurt dışında yerleşik platformların “Türkiye’de iş yeri açma, Türkçe internet sitesi oluşturma, sunulan kripto varlık hizmetlerine ilişkin doğrudan veya Türkiye’de yerleşik kişi ya da kurumlar aracılığıyla tanıtım ve pazarlama faaliyetlerinde bulunma” gibi durumlarından birini gerçekleştirmesinin, ülkedeki kullanıcılara yönelik faaliyet gösterdiğinin kabul edileceğini ifade eden Aksoy, “Söz konusu tarihten sonra Türkiye’de yerleşik kişilere yönelik faaliyette bulunmaya devam edenler hakkında, kanunun izinsiz kripto varlık hizmeti sunulması ile ilgili hükümlerinde yer alan yaptırımlar uygulanacak.” diye konuştu.

Aksoy, yurt dışı merkezli bir kripto para borsasının kullanıcılarına mail göndererek platformun Türkçe kullanımını sonlandıracağını ve Türk kullanıcılar için tüm pazarlama faaliyetlerini tamamen durduracağını bildirdiğini aktararak, “Bu çerçevede, yurt dışında yerleşik kripto varlık hizmet sağlayıcılarının, fiilen piyasadan çekilmemekle birlikte kanunda yasaklanan Türkiye’de yerleşik kişiler için ülkeden çekilerek piyasada kalmaya devam etmeleri mümkün olabilir.” dedi.

SPK’ye 80 Başvuru

SPK’ye bu alanda faaliyette bulunacağını beyan eden kuruluş sayısının 80’e ulaştığını belirten Aksoy, düzenlemelerin ana hatlarıyla olumlu olduğunu, ancak ikincil düzenlemelerde izlenecek ilke ve kuralların büyük önem taşıdığını söyledi.

Aksoy, düzenlemelerle son derece somut ve ayrıntılı şekilde düzenlenmiş, katı ilke kararlarına doğru bir gidişatın olduğunu ifade ederek, “Düzenleme kapsamında SPK ve TÜBİTAK’ın iş yükü ciddi biçimde artmış durumda. Bir taraftan kanun değişikliğinde öngörülen görevleri yerine getirirken, diğer taraftan konuyla ilgili yeni mevzuat oluşturmaya çalışıyorlar. Bu noktada sektörü iyi tanıyan hukuk, teknik ve finans alanındaki uzmanların istihdam edilmesi önem taşıyor.” değerlendirmesini yaptı.

(AA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Türkiye’de Yabancı Kripto Para Platformları İçin Son Tarih: 2 Ekim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir