Türkiye, sanayide yerli üretimi desteklemek için mega endüstriyel parklar ve sanayi koleji projelerini hayata geçiriyor.
Türkiye, stratejik yatırımlar için güçlü teknolojik, sosyal ve çevresel altyapılara sahip, lojistik bağlantıları kuvvetli “mega endüstriyel parklar” inşa etmeye hazırlanıyor. Ayrıca, sanayinin nitelikli iş gücü ihtiyacını karşılamak amacıyla “sanayi ve teknoloji kolejleri” ile destek sağlanacak.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın “2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi” belgesine göre, Türkiye, yerli ve milli üretim odaklı politikalarıyla sanayisizleşme riskini azaltmayı hedefliyor. Bu kapsamda, yeşil ve dijital dönüşümle küresel rekabet gücünü artırmak amacıyla çeşitli adımlar atılıyor.
Ülkede şu anda 366 Organize Sanayi Bölgesi (OSB) faaliyet gösteriyor. Planlı sanayi alanlarının genişlemesi ve mevcut OSB’lerin altyapılarının güçlendirilmesi hedefleniyor. Bu çerçevede, stratejik öneme sahip ulusal ve bölgesel yatırımlar için altyapısı hazır olan Mega Endüstriyel Parklar oluşturulacak. Bu projelerde, liman, demir yolu ve hava yolu bağlantılarını içeren lojistik altyapılar sağlanacak. Ayrıca, ekolojik ve çevresel düzenlemelerle yeşil dönüşüm katkıda bulunulacak.
Bunların yanında, veri, kuluçka, AR-GE ve inovasyon merkezleri ile teknoloji geliştirme bölgeleri gibi teknolojik üslerin yanı sıra iş merkezleri, konut alanları ve eğitim ile sosyal hizmet merkezlerinin de yer alacağı çok faktörlü entegre “endüstri şehirleri” kurulması planlanıyor. “Ulusal Sanayi Alanları Master Planı” çalışmaları doğrultusunda, Samsun-Mersin hattındaki 16 ilde toplam 166 bin hektarlık potansiyel sanayi alanı belirlendi.
Nitelikli İş Gücüne Yönelik Kolejler
Sanayi ve teknoloji kolejleri, sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünü yetiştirmek, firmaların genç yeteneklere erişimini kolaylaştırmak ve sanayide inovasyonu artırmak amacıyla hayata geçirilecek. Bu kolejlerin yüksek teknolojili üretimde yerli iş gücünü artırması ve yüksek katma değerli sanayi üretimine destek olması bekleniyor.
Eğitim modeli, üretim ve eğitim paydaşlarının desteğiyle şekillenecek. Mesleğe ve istihdama yönelik, fen ve teknoloji eğitimine odaklanan yenilikçi bir yapı oluşturulacak. Sanayi ile doğrudan etkileşim içinde olacak kolejler, uygulama ve proje temelli öğrenme yaklaşımlarını benimseyerek öğrencileri hem akademik hem de mesleki açıdan donanımlı hale getirmeyi hedefliyor.
Kolejlerin sürdürülebilirliği ise üniversite-sanayi ortak projeleri, öğrencilere yönelik burs ve destek programları ile uluslararası eğitim ve sanayi ortaklıklarıyla sağlanacak.
Yerel Kalkınma Desteklenecek
Yerel Kalkınma Hamlesi Programı çerçevesinde, her ilden az sayıda ancak il ölçeğinde kalkınmayı hızlandırıcı etkisi yüksek öncelikli yatırım konuları belirlenecek ve belirli çağrı dönemlerinde desteklenecek. Türkiye genelinde faaliyet gösteren kalkınma ajansları ve yatırım destek ofisleri, yatırım konularını her yıl güncelleyerek yerel kalkınmayı dinamik ve sürdürülebilir bir yapıda sağlamayı hedefliyor.
Tüm bu çalışmalar, Türk sanayisinin verimlilik odaklı yapısal dönüşümünü destekleyecek. İş gücü ve sermayenin verimlilik düzeylerini artırmak için işletmelerde yalın üretim, yeşil ve dijital dönüşüm süreçleri de verimlilik politikalarının ana unsurları arasında yer alacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinesinde yürütülen “Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezi (Model Fabrika) Projesi” kapsamında ise Türkiye’nin çeşitli illerinde model fabrikalar kurulacak.
Bu model fabrikalar, yalın üretimle yeşil ve dijital dönüşüm konularında yetkinlikleri artırmayı, kurumsal kapasiteleri güçlendirmeyi ve verimlilik arayüzlerini genişletmeyi amaçlıyor. Ayrıca, KOBİ’lere yönelik finansman olanakları artırılacak ve teknoloji transferi desteklenecek.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu stratejik yatırımlar için “teknolojik, sosyal, çevresel altyapısı tümüyle hazır, lojistik bağlantıları güçlü mega endüstriyel parklar inşa edeceğiz” ifadesinde bulunmuştu. Ayrıca, sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünü yetiştirmek amacıyla sanayi ve teknoloji kolejleri kurulacağı da belirtilmişti.
(AA)