Sakarya’da, Sapanca Gölü kıyısında 60 bin metrekare alanda düzenlenen Türkiye’nin en büyük Peyzaj, Süs Bitkileri ve Bahçe Sanatları ve Ekipmanları Fuarı, 20 ülkenin katılımıyla uluslararası boyutta başladı.
Yeşil ve mavinin buluştuğu Sakarya’da, bu yıl 7’ncisi açılan PSB Anatolia Peyzaj, Süs Bitkileri Bahçe Sanatları ve Ekipmanları Fuarı’na yurt dışından alım heyetleri ve Türkiye’nin farklı şehirlerinden 200 peyzaj ve süs bitkileri ile bahçe sanatları ekipmanları firması katıldı. Türkiye genelinde 150 milyon dolarlık işlem hacmi olan peyzaj ve süs bitkileri sektörünün kalbi bu fuarda atıyor. Fuar, 14 Eylül Cumartesi akşamına kadar sürecek. Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Sapanca Gölü kıyısındaki Kırkpınar mevkiine toplu ulaşım araçları ile ücretsiz ring seferleri düzenliyor.
Kırkpınar sahilinde, rengarenk çiçeklerin yanı sıra Türkiye’nin farklı illerinden getirilen tropikal bitkiler ile limon ağacı, ejder ve muz ağacı gibi yüzlerce çeşit bitki, Sapanca Gölü kıyısını adeta bir Cennet Bahçesi’ne dönüştürdü. Fuara katılan vatandaşlar büyük ilgi gösterdi.
Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından desteklenen bu kapsamlı fuara; İspanya, Almanya, İtalya, Gürcistan, Arnavutluk, Azerbaycan, Özbekistan ve Körfez ülkelerinden alım heyetleri katıldı. Türkiye’nin dört bir yanından peyzaj ve süs bitkileri temsilcileri de fuarda stant açarak ürünlerini sergiledi. Ziyaretçiler, bahçelerini güzelleştirmek adına ihtiyaç duydukları farklı bitkileri almakla kalmayıp, iklim değişikliği sebebiyle yaşanan kuraklık gibi konularda uzmanlardan bilgi aldı.
Süs bitkisi, peyzaj ve bahçe sanatları ürünleri, iş makineleri, ekipmanlar, sulama sistemleri, saksı üretimi, kent ve bahçe mobilyaları gibi geniş bir yelpazede ürünlerin sergilendiği fuarda, geri dönüşümlü malzemelerle üretilmiş 3 bin 800 litre kapasiteli saksı da yer aldı. Firma temsilcisi Mahmut Aşçı, “Türkiye ve Dünyanın en büyük saksısı olan 3 bin 800 litre saksıyı yaparak bu fuarda sergileme fırsatı bulduk” dedi.
Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, “Türkiye’nin en büyük Peyzaj ve Süs bitkiciliği fuarının açılışını gerçekleştirdik. 7’ncisini düzenlediğimiz fuarımızın uluslararası boyutu ile bu yıl ikincisini düzenliyoruz. 200 aktif katılımcı firmanın öne çıktığı bu fuar, bir tarafta Sapanca gölünün mavisi, diğer tarafta ormanların yeşili ile tüm güzellikleri ile adeta çekim merkezi oldu. Ürettiğimiz bitkileri hem ulusal hem de uluslararası arenada pazarlayıp herkesin kullanımına sunmaya çalışıyoruz. İzmir, Yalova ve Bursa gibi en büyük üretimin gerçekleştiği illerimizde Sakarya’nın da ihracatta büyük bir payının olduğunu biliyoruz. Ülke genelinde yıllık 150 milyon dolarlık bir ihracat pazar hacmine sahibiz. Dışardan aldığımız dış mekan bitkilerini artık kendimiz üretir hale geldik. Küresel ısınmanın hat safhada olduğu, iklim değişikliğinin yaşadığımız son dönemlerde emisyonu azaltmak adına, yeşil şehirleri çoğaltmak ve yeşil dönüşümü sağlamak için bu fuarların sayısını artırarak bitkilerin önemini vurgulamamız gerekli. 14 Eylül Cumartesi akşamına kadar sürecek fuarımıza herkesi davet ediyorum” diye konuştu.
Başkan Alemdar, Sakarya’ya dünya çapında fuarlara imkan tanıyacak büyük bir fuar alanı kazandırmak için hazırlık yaptıklarını ve alternatif alanları belirlediklerini ifade ederek, “Şehrimize daha büyük bir fuar alanı kazandırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu konuda alternatif alanlar belirledik. Şehre yakışır yeni bir fuar alanı için çalışıyoruz. Süs bitkiciliği ve peyzajda Sakarya markasını inşallah tüm dünya tanıyacak” şeklinde konuştu.
(Haber Merkezi)