1. Haberler
  2. Genel
  3. Yasaklı Bitkide Üretim Artışı: Kastamonu’da Yenileri Dikiliyor

Yasaklı Bitkide Üretim Artışı: Kastamonu’da Yenileri Dikiliyor

yasakli bitkide uretim artisi kastamonuda yenileri dikiliyor U9rdQiwP.jpg

Doğada toplanması yasak olan ve endemik bitkiler arasında yer alan salebin Kastamonu’daki üretimi artış göstermeye başladı. Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün destekleriyle, il genelinde 12 dekar alanda salep dikimine başlandı.

Tıbbi ve aromatik bitkiler sınıfında yer alan salep, endemik tür olması sebebiyle doğadan toplanması yasak bir bitki olarak dikkat çekiyor. Özellikle ilaç sanayisinde, yapıştırıcı ve dondurma yapımında kullanılan salebin yetiştiriciliğinin arttırılması için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından üreticilere destek veriliyor. Bakanlık tarafından 2023 yılında hayata geçirilen “Doğadan Toplama Değil, Tarlada Salep Yetiştiriciliği” projesi çerçevesinde, Kastamonu’da salep sahaları kuruldu ve 12 dekar alanda dikim işlemleri başladı. Gelecek yıl bu alanın 30 dekara çıkartılması hedefleniyor.

Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürü Bekir Yücel Tanrıkulu, salep üretimi ile ilgili yaptığı açıklamada, “Salep, ülkemizde genellikle doğada yetiştirilen bir üründür. Son yıllarda Tarım ve Orman Bakanlığımızdan izinli olmak şartıyla yetiştiriciliği de yapılmaya çalışılan bir ürün. Salep, gıda sanayisinde genellikle yapıştırıcı olarak kullanılan bir üründür ama dondurma yapımında da mutlaka olması gereken bir ürün. Salep aynı zamanda kış mevsiminde insanların zevkle tüketebileceği içeceklerin başında gelen önemli bir üründür. Ülkemizde, salep ihtiyacı hem ülke içerisinde karşılanmakta hem de yurtdışından ithalat yoluyla giderilmektedir. Doğada salep çok yaygın, özellikle Batı Karadeniz’de Kastamonu ve Sinop başta olmak üzere, Kahramanmaraş ve Isparta bölgesinde de genellikle doğada çok yaygın olarak bulunmaktadır” dedi.

Tanrıkulu, salep yetiştiriciliğinin Türkiye için önemine değinerek, “Doğadaki gibi salebin yetiştiriciliği kolay değil. Doğada toplanması yasak, belli şartlara bağlı bir ürün. En azından endemik bir bitki olduğundan ötürü toplanması yasak olan bir ürün. Bu sebeple yetiştiriciliği konusunda son yıllarda Tarım ve Orman Bakanlığımızın desteklediği projeler sayesinde desteklenen bir ürün. Özellikle Tıbbi Aromatik Bitkilerin yetiştiriciliğini yaygınlaştırmak için başı çeken ürünlerden bir tanesi oluyor” ifadelerini kullandı.

Salep yetiştiriciliğinin Kastamonu’da yaygınlaştırıldığını belirten Tanrıkulu, “2024 yılına kadar 12 dekar alanda salep yetiştirilirken, 2025 yılı itibariyle artık 25 ya da 30 dekar alanda salep yetiştiriciliği yapılacak” şeklinde konuştu.

Kastamonu’nun merkez ilçesinde Kayı köyünde salep yetiştiriciliği yapan Ziraat Mühendisi Ferdi Doğdu ise, “500 metrekarenin üzerinde bir alanımız mevcut. Bu yıl bu kadar planlama yaptık fakat önümüzdeki yıl bu ekim alanını daha da arttırmayı hedefliyoruz. Şu anda bitkinin artık nelere hassas olduğunu, nelere daha çok ihtiyaç duyduğunu anlamış durumdayız. Dikim düzgün olmadığı müddetçe de iyi bir ürün almamız çok zor” dedi.

Doğdu, salebin tarihsel değerine de vurgu yaparak, “Osmanlı kayıtlarında salebin mevcut olduğunu ve padişah içeceği olarak tüketildiğini söyleyebilirim. Salep, doğadan toplanarak tüketiliyordu ve bu nedenle üretiminin yapılması da büyük önem taşıyor” ifadelerini kullandı.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yasaklı Bitkide Üretim Artışı: Kastamonu’da Yenileri Dikiliyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir