Zonguldak’ı Bekleyen Tehlikeyi Sağlık Müdürü Açıkladı

zonguldaki bekleyen tehlikeyi saglik muduru acikladi S7pvz5V4.jpg

Zonguldak İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Ertuğrul Güner, sağanak yağış nedeniyle vatandaşları uyararak, sel ve su taşkınları gibi olağandışı durumlarda çevre sağlığı açısından salgın riskini azaltmak için içme ve kullanma sularına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Olası Tehlikeler ve Sağlık Riskleri

Zonguldak İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Ertuğrul Güner, sel suları ve su taşkınlarının içme ve kullanma suyu şebekeleri ile kanalizasyon sistemlerinde arızalara yol açabileceğine dikkat çekti. Bu tür durumlar, çevresel kirliliğin yüzeysel su kaynaklarına taşınmasına neden olabilir. Yeterli koruma önlemi alınmayan su kaynakları, kaptajlar ve keson kuyuların kirlenme riski taşımaktadır.

Vatandaşlara Alınması Gereken Tedbirler

Toplum sağlığının korunması ve salgınların önlenmesi amacıyla vatandaşların dikkat etmesi gereken hususlar şunlardır:

  1. Su Kesintileri ve Kullanımı:

    • Su kesintisi yaşanması durumunda, kesinti sonrasında şebeke suyu içme amaçlı olarak kullanılacaksa, su berraklaşıncaya kadar 3-5 dakika akıtılmalı ve tercihen kaynatılıp soğutularak kullanılmalıdır.
  2. Temiz Gıda ve Su Tüketimi:

    • Temiz gıda ve su tüketilmeli, kaynağı belli olmayan veya kirli olduğu şüphelenilen sular kullanılmamalıdır.
    • İçme suyunda bulanıklık veya koku gibi değişiklikler fark edilirse su kullanılmamalı ve ilgili yetkililere haber verilmelidir.
  3. Kontrolsüz Su Kaynakları:

    • Mahalle aralarında kontrolsüz çeşme, kuyu, tanker, bidon ve benzeri kaynaklardan içme suyu temin edilmemelidir.
  4. Su Depolama:

    • Evlerde ihtiyaç fazlası su depolanmamalı, depolanan veya saklanan sular ağzı kapalı, temiz kaplarda ve güneş görmeyen serin yerde muhafaza edilmelidir.
    • Sular geldiğinde öncelikle depolanmış sular tüketilmeli, geniş kapaklı musluklu bidonlar tercih edilmeli ve temizliği sürekli kontrol edilmelidir.
    • Bina ve konutlarda kullanılan su depoları temizlenmeli ve düzenli olarak dezenfekte edilmelidir (kesinti dönemlerinde 3 ayda bir, diğer dönemlerde 6 ayda bir).
  5. Sebze ve Meyve Temizliği:

    • Su kesintisi sonrasında ve salgın durumlarında çiğ tüketilen her türlü sebze ve meyve, yıkandıktan sonra %1’lik klor solüsyonu ile dezenfekte edilmelidir. %1’lik klor solüsyonu, 1 bardak çamaşır suyuna 9 bardak normal su eklenerek hazırlanır. Ancak, kullanılan çamaşır suyu herhangi bir katkı maddesi içermemeli ve %10 aktif klor “sodyum hipoklorit” içermelidir.
  6. Ambalajlı Su Kullanımı:

    • Ambalajlı su kullanılacaksa, Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsatlı olmasına dikkat edilmelidir.
  7. Sebze ve Meyve Tüketimi:

    • Çiğ sebze ve meyveler bol su ile iyice yıkanarak tüketilmelidir.

Sağlık Müdürü’nün Açıklamaları

İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Ertuğrul Güner, su kesintilerinin ve sel gibi olağanüstü hallerin sağlık sorunlarına yol açmaması için vatandaşların dikkatli olmaları gerektiğini belirtti. Özellikle içme ve kullanma sularının hijyenine dikkat edilmesinin, salgınların önlenmesinde önemli bir rol oynayacağını vurguladı.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Zonguldak’ı Bekleyen Tehlikeyi Sağlık Müdürü Açıkladı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir