Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, Filyos Nehri’nin kolu Ulusu Çayı’nda inşa edilecek
“Işıklı Regülatör” ve “İletim Tüneli” vasıtasıyla Ankara için gerekli görülen su ihtiyacını, Gerede üzerinden çözüme kavuşturmayı planlıyor.
Ankara’nın 50 yıllık su ihtiyacının karşılanacağı ‘2. Merhale Gerede Sistemi Projesi’ ile,
Çamlıdere Barajı’na Ulusu Çayı’ndan uzantıyla aktarılacak suyun membası, Gerede’den sağlanacak.
Su aktarım projesinde ihale bedelinin 229 milyon 426 bin lira olduğu açıklanırken, 2014 Aralık ayında projenin hayata kazandırılması hedefleniyor.
Projenin uygulanabilirliği noktasında gerçekleştirilen fizibilite çalışmalarıyla, Çamlıdere Barajı’na Gerede üzerinden yılda 226 milyon metreküp su aktarılabilecek.
Başkent, ortak kanaldan beslenecek!
Ankara’nın içme ve kullanma suyu ihtiyacının yıllardır düşünüldüğünü belirten Gerede Belediye Başkanı Ömer Baygın, “Projenin uzunluğu 32 kilometre, tünelin yüksekliği ise, 4.5 metredir. Üç farklı noktada sürdürülen çalışmaların ortak kanalda birleştirilmesiyle Ankara’nın 50 yıl gibi uzun vadeli su ihtiyacı karşılanmış olacak.” dedi.
Atıl duruma düşmeden yön tayiniyle baraja aktarılacak!
Projenin faaliyete geçirilmesiyle Ulusu Çayı’nda kuruma görülmeyeceğini aktaran Başkan Baygın, “Ulusu Çayı’nda kış ve ilkbahar mevsiminde fazla olan ve hiç işe yaramadan denize dökülecek su fazlalığı, regülatör aracılığıyla Çamlıdere Barajı’na aktarılacak.
Su miktarının azalış gösterdiği yaz ve güz aylarında da oradan hiçbir zaman su alınmayacak.” ifadelerini kullandı.
2045’e kadar Gerede’nin kaynağı Tekke!
Gerede’nin şu anda su ihtiyacının bulunmadığını ve ilçe için gerekli görülen su miktarının Tekke Barajı’ndan karşılanacağını bildiren Başkan Baygın, “Tekke Barajı’nın inşası devam ediyor. Gerede’nin 2045 yılına kadar ihtiyaç duyacağı su, kaynak olarak Tekke Barajı’ndan temin edilecek.” şeklinde konuştu.