Gerede Belediyesi, çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla, Türkiye’nin birçok il ve ilçesinde uygulanan Yaşam Projesi’ne destek veriyor.
Lavabolara dökülmesi sonucu, çevre kirliliğine yol açan kızartma yağları geri dönüşüm yöntemiyle hayata kazandırılacak.
Hanelerde ve lokantalarda kullanılan kızartma yağlarının çöp ve lavabolara dökülmesiyle, yer altı kaynak suları, göl ve çevre kirliliği konusuna yönelerek çalışma başlatan Gerede Belediyesi, 5 litre atık yağ temin eden vatandaşa, 1 litre Ayçiçek yağı hediye edecek.
Gerede Belediyesi, bitkisel ve hayvansal atık yağlarının toplanmasıyla, ev ekonomisine katkı sağlayacak proje bağlamında, ürün ve enerjinin tekrar kazanılmasına öncülük edecek.
Atık yağların endüstrinin farklı işkollarında işlenmesi doğrultusunda; biyodizel, sabun ve yemlik yağ gibi ürünlerin üretim aşamasında kullanılabileceği öğrenilirken, Enerji Bakanlığı’ndan lisanslı tesislerde de kirlilik tedbiri gereği yakılabiliyor.
1 Litresiyle, 1 milyon litre su kirleniyor!
Lavabo ya da çöpe döküldüğünde toprağa, temiz su kaynaklarına ve denizlere ulaşarak, çevre kirliliğine neden olan atık yağlar, su kirliliğinin yüzde 25’ini oluşturuyor. Atık yağların kirlettiği sular ise, biyolojik olarak arıtılamıyor. Deniz ve göl gibi su kaynaklarına karışan atık yağlar, suların yüzeyini kaplayarak, su ile oksijen arası reaksiyonu engelliyor. Oksijenin su ile temas edemediği sular, deniz canlılarının ölümüne yol açıyor.