BAİBÜ Gerede Meslek Yüksekokulu Tekstil, Giyim, Ayakkabı ve Deri Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Nurettin Akçakale’nin yeni yazdığı “Yol Arkadaşı Hikâyeleri” isimli eseri Klaros Yayınlarında okuyucuları ile buluştu.
Yeni çıkan “Yol Arkadaşı Hikâyeleri” kitabı hakkında bilgi veren Nurettin Akçakale; kitabın ayakkabı ile ilgili anı, hikâye, alıntı, tarih, sanat, gelenek, araştırma ve doküman türü elli beş yazılardan oluştuğunu ifade etti.
Akçakale kitapta; 1816 yılında Osmanlı Sultanı 2. Mahmut tarafından kurulan Türkiye’nin ve İstanbul’un en eski fabrikası olan Beykoz Deri ve Kundura Fabrikasının hazin öyküsünün, Topkapı Sarayında Kutsal Emanetler arasında bulunan ve yüz yıllardır özenle muhafaza edilen Peygamberimize ait ayakkabıların günümüze kadar geliş öykülerinin, Çağdaş Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün giyim kuşamı ve giydiği ayakkabılarının, Trabzon’un Maçka ilçesi kırsalında koyun otlatan 15 yaşındaki Eren Bülbül’ün 2017 yılında şehit edildiğinde ayağında olan kara lastiklerin Bolu Gerede’de bulunan Yaşayan Ayakkabı Müzesine gelişinin, Portekizli yıldız futbolcu Cristiano Ronaldo’nun Filistinli çocuklar için açık artırmaya çıkardığı Altın kramponlarını, 32. Osmanlı Padişahı Sultan Abdülaziz’in Avrupa seyahatinde giydiği ayakkabıları, Aya ilk ayak basan Amerikalı astronot Neil Armstrong’un uzayda 60 yıldır dolaşan ayakkabılarını, Azerbaycan Cumhuriyeti’nin ilk Cumhurbaşkanı Rahmetli Ebulfez Elçibey’in ayakkabısı yırtılan kızı Çilenay Elçibey’e verdiği cevabın, Rahmetli Sakıp Sabancı’nın bir röportajlarda “O kadar param var ama oğluma bir çift ayakkabı alamıyorum” demesinin acıklı öyküsünün, Budapeşte’de Tuna Nehri kenarında sergilenen Demir Ayakkabıların hüzünlü hikâyesinin, Çinli kadınların giydiği Altın Lotusların hikâyesinin, Mısır Firavunlarından Tutankhamoun’un sandaletlerinin, Hindistan’da Sadhu’ların giydiği çivili ayakkabıların yanı sıra İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy, Âşık Veysel ve Sakıp Sabancı’nın ayakkabı ile ilgili hüzünlü hikâyelerinin anlatıldığı birbirinden ilginç elli beş yazıdan oluştuğunu dile getirdi.
Akçakale; “Kitaptaki hikâyelerin, öykülerin ve yazıların bazıları belki okuyuculara tanıdık geleceğini, bazılarını ise ilk kez okuyacak ve gene bu yazıların bazıları okuyucuları hüzünlendirecek, bazıları tebessüm ettirecek, bazıları hayrete düşürecek ve bazıları da acaba dedirtecektir diye düşünüyorum” dedi.
Kitapta soykırım ve kadın cinayetlerini konu alan ayakkabı ile ilgili eylemlerin anlatıldığı yazılarında olduğunu ifade eden Akçakale kitabın her kesin kütüphanesinde olması gereken bir eser olduğunu ifade ederek almak isteyen okuyucularının internet üzerinden pek çok kitap satış sitesinden çok kolay temin edebileceklerini belirtti.