Helenistik Dönem’de Galat boylarından Tektosagların başkenti olan Ankara, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Roma Dönemi’nde taşra örgütünün başkenti, Bizans Dönemi’nde ise imparatorların konakladığı önemli bir kent olan Ankara, Osmanlı Dönemi’nde Anadolu Eyaleti’nin merkezi olmuştur. Ankara’da tarih boyunca pek çok kanlı savaş meydana gelmiştir. Bu savaşlar Ankara’nın kanlı geçmişini oluşturmaktadır.
Ankara’nın Kuruluşu
Ankara’nın kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte, yapılan arkeolojik kazılar, şehrin tarih öncesi dönemlerde yerleşim gördüğünü ortaya koymaktadır. Hitit, Frig, Lidya ve Galat uygarlıkları bu bölgede yaşamış, Ankara’nın tarihi Hitit devrinden itibaren takip edilebilmiştir. Hitit eserlerinde sıkça rastlanan Ankuwa’nın, bugünkü Ankara olabileceği düşünülmektedir. Frig kralı Midas’ın Ankara’yı kurduğu yönündeki efsane, Ulus’taki kazılarda bulunan Friglere ait kalıntılarla desteklenmektedir.
Romalılar Ankara’yı Fethediyor
Lidyalıların hakimiyeti, Pers kralı Kyros’un Ankara’yı zapt etmesiyle sona ermiştir. Büyük İskender, Anadolu’daki Pers hâkimiyetine son vermiş ve ardından Roma İmparatoru Augustus’un Ankara’yı almasıyla şehir gelişmiştir. Mabetler, pazar yerleri ve su yolları inşa edilmiştir.
Türklerin Hakimiyeti
334–1073 yılları arasında Bizans İmparatorluğu’nun hâkimiyetinde kalan Ankara, Hristiyanlığın önemli merkezlerinden biri olmuştur. VII. yüzyılda Sasani ve Arap akınlarına sahne olan şehir, Malazgirt Meydan Muharebesi’yle Türklerin eline geçmiştir. Selçuklu Sultanı Alâaddin Keykubat döneminde şehir askeri ve dini eserlerle imar edilmiştir.
Osmanlı Döneminde Ankara
Moğol istilaları sonucunda Selçuklu Devleti zayıflamış, Ankara bir süre İlhanlılar ve Eretna oğulları yönetiminde kalmıştır. 1354 yılında Orhan Gazi’nin oğlu Süleyman Paşa tarafından Osmanlı topraklarına katılmıştır. Yıldırım Beyazıt devrinde Ankara Savaşı’ndan sonra şehir, Mehmet Çelebi tarafından alınmıştır.
Kanuni Sultan Süleyman döneminde Anadolu’da eyalet örgütü kurulmuş ve Ankara, Anadolu eyaletlerinden birinin merkezi olmuştur. 17. yüzyılda Celali Ayaklanması sırasında isyancıların eline düşen şehir, tekrar Osmanlıların eline geçmiştir. II. Mahmut döneminde Mısır valisi Mehmet Ali Paşa’nın kısa süreli hâkimiyetine girmiş, ardından tekrar Osmanlı vilayeti olarak kalmıştır.
Cumhuriyet’e Giden Süreç
Balkan Savaşı’nda batı sınırlarının İstanbul’a yaklaşmasıyla, devlet merkezinin Anadolu’ya taşınması düşünülmüş ve 27 Aralık 1919’da Mustafa Kemal Paşa ve Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Heyeti Ankara’ya gelmiştir. 23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükûmeti’nin merkezi olarak ilan edilen Ankara, 13 Ekim 1923’te Türkiye Cumhuriyeti’nin başkenti olmuştur.
Başkent seçildiği yıllarda küçük ve yoksul bir şehir olan Ankara, Milli Mücadele’nin sembolü haline gelmiş ve Cumhuriyetin ilanından sonra hızla büyüyerek modern bir şehir görünümünü kazanmıştır.
(Haber Merkezi)