1. Haberler
  2. Gerede
  3. BAKIRCILIK TEKNOLOJİYE YENİK DÜŞTÜ

BAKIRCILIK TEKNOLOJİYE YENİK DÜŞTÜ

featured

aBolu’nun Gerede ilçesinde bakırcılık işi ilgilenen Yusuf Tül, bakırcı çırağı yetişmediğini söyledi.

Gerede Bakırcılar Çarşısında zamana meydan okuyan bakırcı ustaları, kazan, ibrik, güğüm, süs eşyaları, bakır çaydanlık, gibi bir çok eşyaları yapıyor. El nuru göz emeği verilerek yapılan eşyalar dükkanlarda alıcı bekliyor.

Gerede bakırcılar çarşısında 45 yıldır bakırcılık yapan  Bakırcı Ustası Yusuf Tül, bakırcı çırağının yetişmediğini belirterek gelecekte bakırcılık mesleğinin uzun ömürlü olmayacağını söyledi.

Bakırcı Ustası Yusuf Tül, bakırcılık mesleğine babasının bir ustanın yanına çırak vermesiyle 2 yıl bir miktar paraya çalışarak öğrenmeye başladığını söyledi.

Tül, ”Askerliğimi yaptıktan sonra kendime ait dükkanı açtım. Bakırcılık yapmaya başladım. Ben 59 yaşıma geldim ve yaptığım işten son derece memnunum. İnsan sevdiği işi yaptığı sürece mutlu oluyor” dedi.

    Tül, artık eskisi gibi çırak yetişmediğini ifade ederek şunları konuştu:

‘’Biz Sanat için yıllarca çalıştık. Şimdi bakırcılıkta eskisi gibi yetişen eleman kalmadı. Eskisi gibi çırak bulmak mümkün değil. Sebebi ise yenilenen teknoloji. Gelişen teknolojiye bakırcılık yenik düştü. Ürettiğimiz ürünler çelikten ve camdan yapılınca kazancımız azaldı. Sigortasını yapamadığımız eleman başka iş aramak zorunda kaldı.’’

Evlerde sobanın üzerinde eskisi gibi ibrik ve güğüm ile su ısıtılmadığını söyleyen Tül, ‘’Güneş enerjisi ve şofbenler çıkınca bizim yaptıklarımız banyo kazanlarına ve ibriklere talep azaldı. Artık ilgi kalmadığı için de ibrik, semaver, güğüm, çaydanlık belli miktarda üretim yapıyoruz. İlçemiz küçük olduğu için çok fazla turist gelmiyor. Ama rızkımızı burada kazanıyoruz. Bu işi yapan üç kişi kaldık. Bizden sonra yetişen yok’’ şeklinde konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanlığından destek isteyen Tül, ‘’Üretimini yaptığımız ürünleri bürokratlarımız gittikleri yerelere hediye götürebilir. Bakırcılığın Gerede’de yapıldığını duyurabiliriz. Yapılan ürünleri Kültür ve Turizm Bakanlığı bir yerlere hediye yurt dışına hediye olarak göürebilir yada gönderebilir  yada bakırcı ustalarına turizm alanlarında yer gösterip üretim yaptırabilir. Gelen turistler nasıl yapıldığı görür ve gelen turistlerde hediyelik olarak alabilir” dedi.

Yaz sezonunda tüm esnaflarda olduğu gibi satışların arttığından bahseden Tül, “ Yaz sezonunda diğer illerde ve yurt dışında çalışanlar tatil için geldiklerinde alışveriş yaparlar. Geredemizde yıllardan beri devam eden geleneksel Gerede Panayırı’nda da  artıyor” ifadelerine yer verdi.

Üretiminin kolay olmadığını anlatan Bakırcı Tül, ‘’ İbrikleri, kazanları 3 saate yapıyoruz. Günlük 4 parça üretebiliriz. Ortalamada 100 TL üretim yapıyoruz. Yaptığımız ürünlerin işçiliği zor. Kaynağı bittikten sonra nikelaj kaplamaya gönderiyoruz. Daha sonra üzerine motifler yapıyoruz. Motif olarak ay yıldız çizebiliyoruz, isim yazabiliyoruz’’diyerek sözlerini tamamladı.


a

d

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
BAKIRCILIK TEKNOLOJİYE YENİK DÜŞTÜ
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir