BÜYÜK TEHDİT KAPIDA
Türkiye’de kış ayları denilince akla gelen Kocaeli, Bursa, Erzurum, Kayseri ve Bolu illeri, son dönemde beklenmedik bir tehditle karşı karşıya. Dünyanın birçok bölgesinde yaşanan iklim değişikliği, artık bu illerimizi de etkisi altına alıyor. Kar yağışlarının yoğun olduğu dönemlerde tercih edilen bu yerler, maalesef kar kaybı tehlikesiyle karşı karşıya.
RİSK ÇOK YÜKSEK
Son araştırmalara göre, PLoS ONE dergisinde yayımlanan bir makale, dünya genelindeki kayak alanlarının yaklaşık olarak yüzde on üçünün, CO2 emisyonlarının mevcut seviyelerinin iki katına çıkacağı yüksek emisyon senaryosu altında 2100 yılına kadar doğal kar örtüsünü kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğunu ortaya koyuyor. Bu sadece kayak tutkunlarını etkilemekle kalmayacak, aynı zamanda bu bölgelerdeki kayak turizmine dayalı yerel ekonomileri de olumsuz etkileyecek, ayrıca dağ ve dağ ekosistemlerine zarar verecektir.
KAR ÖRTÜSÜ YOK OLUYOR
Makale, farklı emisyon senaryoları altında gelecekte karla örtülecek günlerdeki değişiklikleri öngörüyor. Yüksek emisyon senaryosuna göre, mevcut tüm kayak alanlarının yüzde 13’ünün doğal yıllık kar örtüsünü tamamen kaybedeceği ve beşte birinin, tarihi temellere göre 2071-2100 yılına kadar yüzde 50’den fazla bir azalma yaşayacağı öngörülüyor.
YÜKSEK EMİSYON SENARYOSU
Ayrıca, yüksek emisyon senaryosu altında, Rocky Dağları’nın yıllık karla kaplı günlerinde yüzde 23’lük bir düşüş ve Appalachians’ın yüzde 37’lik bir düşüş yaşaması bekleniyor. Avrupa Alpleri’nde yüzde 42, Güney Amerika’nın And Dağları’nda yüzde 43 ve Japon Alpleri’nde yüzde 50’lik bir düşüş beklenirken, Güney Yarımküre en sert etkilenecek bölgelerden biri olarak öne çıkıyor. Özellikle, Yeni Zelanda’nın Güney Alpleri’nde yüzde 51’lik bir düşüş ve Avustralya Alpleri’nde yüzde 78’lik bir düşüş beklenmektedir.
SENARYO GERÇEKLEŞİRSE…
Bu korkutucu senaryo, SSP3-7.0 olarak bilinen yüksek emisyon senaryosuna dayanıyor ve BM İklim Paneli raporunun gelecek tahminlerinden biri olarak dikkate alınıyor. Eğer bu senaryo gerçekleşirse, kar kaybının etkileri sadece kayak severleri değil, aynı zamanda bölgedeki ekonomiyi ve doğal ekosistemleri de ciddi şekilde etkileyecektir. İklim değişikliğine karşı daha etkin önlemler alınmadığı takdirde, bu önemli bölgelerin kar örtüsü kaybı kaçınılmaz hale gelebilir.
(Haber Merkezi)