Bolu’da, 1. Dünya Savaşı’nda İngilizlere esir düşerek fotoğrafçılık öğrenen Ahmet İzzet Bengiboz’un cam negatif fotoğrafları gün yüzüne çıkarıldı. Geçen yıl 100. yıl sergisinde, dönemin tarihi kareleri büyük ilgi gördü.
GÜN YÜZÜNE ÇIKTI
Mudurnu ilçesinde Cumhuriyet’in 100. kuruluş yılı kutlamaları çerçevesinde, Bolu’nun Mudurnu ilçesinde önemli bir fotoğraf sergisi düzenlendi. Sergide, Kurtuluş Savaşı kahramanlarından asker ve fotoğrafçı Ahmet İzzet Bengiboz’un arşivinden bin 4 adet cam negatiften dönüştürülen fotoğraflar gün yüzüne çıktı. Sergi, büyük ilgiyle karşılandı ve tarih meraklıları tarafından yoğun ilgi gördü.
HİKAYESİ
1896 yılında Mudurnu’da doğan Ahmet İzzet Bengiboz’un hayatı, 1. Dünya Savaşı’nda esir düşmesiyle köklü bir değişim yaşadı. 1917 yılında Filistin cephesinde İngilizlere esir düşen Bengiboz, esir kampında bir İngiliz subaydan fotoğrafçılığı öğrendi. Savaş sonrasında memleketine dönen Bengiboz, fotoğrafçılığı meslek edindi ve 1930’lu yıllarda Mudurnu’nun çeşitli yerlerini fotoğraflayarak arşivini genişletti.
Bengiboz’un, Kurtuluş Savaşı ve sonrasında çektiği fotoğraflar, yıllar sonra Mudurnu’da bir dere kenarında ailesi tarafından tesadüfen bulundu. Ailesi, cam negatifleri Mudurnu Kaymakamlığı’na teslim ederek bu değerli tarihi belgelerin korunmasını sağladı. Dijital ortama aktarılan bin 4 cam negatif, Mudurnu’da Fuat Beyler Konağı’nda sergilenerek tarih meraklılarına sunuldu.
KIYMETLİ HAZİNE
Serginin açılışında Ahmet İzzet Bengiboz’un torunu Mehmet Kadri Bengiboz da yer aldı. Torun Bengiboz, dedesinin esir kampında yaşadığı zorlu günleri anlatırken duygusal anlar yaşadı ve gözyaşlarını tutamadı. Sergiye katılan ünlü fotoğraf sanatçısı Coşkun Aral ise böylesi kıymetli bir hazinenin ortaya çıkmasında emeği geçenlere teşekkürlerini iletti. Tarihe ışık tutan sergi, 30 gün boyunca ziyaretçilere açık oldu.
(Haber: Batuhan Solğun)