Bolu’da ekmek, simit ve poğaçaya yapılan zamlar, şehirde büyük yankı uyandırdı. Ekmekte %30, simit ve poğaçada ise %25 oranında fiyat artışı yaşandı. Simit fırını işletmecisi Murat Gelturan, zamların beklenen bir gelişme olduğunu belirtti ve bu artışların ardında yükselen maliyetlerin yattığını ifade etti.
Başta un, susam, tahin, yağ, elektrik ve doğal gaz olmak üzere birçok maliyet kalemindeki artış, Bolu’daki simit fırınlarını ve pastaneleri zor durumda bıraktı. Bolu Lokantacılar, Pastacılar, Fırıncılar Odası, simitçilerden gelen fiyat güncellemesi talebini değerlendirerek yeni fiyatları belirledi.
Yeni düzenlemeye göre, simidin fiyatı %25 artarak 10 lira yerine 12,5 lira oldu. Poğaçaların adedi ise 2,5 lira zamlandı. Ekmeğe ise %30 oranında zam yapılırken, gramajı 60 gram düşürüldü.
Köroğlu Gazetesi’ne konuşan Murat Gelturan, “Enerji ve ambalaj giderlerimiz yükseldi. Una ve susama ciddi oranda zam geldi. Yani bu zamlardan dolayı fiyat artışları kaçınılmaz hale geldi. Enflasyonun etkisini de göz önüne aldığımızda, yaptığımız zam normaldir. Şu an herhangi bir tepki de almıyoruz” dedi.
Gelturan, yılbaşından sonra bir zam daha olabileceğini ve asgari ücret artışının maliyetleri etkileyeceğini belirtti. “Personel maaşları ve sigorta artışları ile maliyetlerimiz yükseldi” diyen Gelturan, “Ekmekte yapılan zam ise gizli bir zam olarak nitelendiriliyor. Poğaça ve simitteki artışlar açıkça görülürken, ekmeğin gramajındaki azalma fark edilmedi” ifadelerini kullandı.
Simit fırını işletmecisi Gelturan, yılbaşından sonra ekmeğe bir zam daha geleceğini ve asgari ücret artışlarının maliyetleri etkileyeceğini öngördü. Şu an için simit, poğaça ve ekmek fiyatları artarken, esnaf bu zamlardan dolayı mali sıkıntılar yaşadığını belirtiyor.
(Haber Merkezi)