Bolu, “aşçılar diyarı” olarak bilinen, aşçılık eğitimi almak isteyen gençlerin tercih ettiği bir şehir haline geldi. Kırgız uyruklu İskhak Alymbaev, bu fırsatı değerlendirerek aşçılık eğitimi almak için Bolu’ya geldi ve Yeniçağa Aşçılar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde eğitimine devam ediyor. 18 yaşındaki Alymbaev, İstanbul’da doğmuş olsa da 4 yaşında ailesiyle birlikte Bişkek’e taşındı. Küçük yaşlardan itibaren yemek yapmaya olan ilgisi, onu bu alanda kariyer yapmaya yönlendirdi.
Alymbaev, aşçılık eğitimine başlamadan önce ailesinin tavsiyesi üzerine Bolu’ya yerleşti ve yaklaşık 3 yıl önce mesleki eğitimine adım attı. Okulda aldığı teorik derslerin yanı sıra çeşitli otellerde staj yaparak gerçek hayatta uygulamalı deneyimler kazandı. Öğrencilik hayatında sadece Türk mutfağına değil, aynı zamanda Kırgız mutfağına da hâkim olmayı başaran Alymbaev, zaman zaman sınıf arkadaşlarına ülkesinin yöresel yemeklerini de öğretiyor.
Kırgızca, Türkçe, Rusça ve İngilizce dillerini konuşabilen Alymbaev, eğitimine yoğun şekilde devam ederken bir yandan da gelecekteki kariyerini şekillendiriyor. Mezuniyetinin ardından, farklı ülkelerin mutfakları hakkında daha fazla bilgi edinmeyi ve kendi işini kurmayı hedefliyor. Alymbaev, aşçılıkla ilgili en büyük motivasyonunun yemek yapmaktan aldığı keyif olduğunu belirtiyor ve okulda edindiği bilgileri staj yaparak pekiştirdiğini ifade ediyor. Ayrıca, Türk ve Kırgız mutfaklarının benzerlik gösterdiğini, bu farkındalığın işine olan tutkusunu artırdığını vurguluyor.
İskhak Alymbaev’in açıklamaları şu şekilde:
“Antalya’da 2 staj yaptım. Burada eğitim aldığım sürede ve stajda Türk mezelerini ve farklı ülkelere ait yemekleri öğrendim. Her türlü yemeği yapabiliyorum. Kendi ülkem ile diğer ülkelerin yemeklerini harmanlayarak yeni yemekler de yapıyorum.
Arkadaşlarıma kültürümü öğretip göstermek istedim. Mutfaklarımızın ne kadar benzediğini gösteriyorum. Arkadaşlarıma kendi yöresel yemeklerimden yapmıştım. Çok sevdiler. Bazen soruyorlar ‘Bir daha yapabilir misin?’ diye.
Yemek yapmak hoşuma gidiyordu. Evde yemekler yapıyordum. Sevdiğim işi yapmak gerektiğini düşündüm. Bu nedenle aşçılığı seçtim. Dünyayı gezmek, farklı mutfakları da görmek istiyorum. Ondan sonra da inşallah kendi ülkemde iş yeri açmak istiyorum.”
(Haber: Münire Karabulut)