Bolu’da yürütülen yeni bir projeyle, fındık üretiminde sürdürülebilirliği sağlamak amacıyla fındık türlerinin kuraklığa dayanıklılığı test ediliyor. Batı Karadeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü’nce yürütülen çalışma ile üreticilere, iklim değişikliğine karşı daha dayanıklı fındık türlerinin yetiştirilmesi önerilecek.
2008 yılında Bolu’nun Berk köyü mevkisinde kurulan ve 6 dönüm alana yayılan araştırma bahçesinde, Türkiye’nin farklı illerinden getirilen 225 fındık fidanı üzerinde uzun soluklu çalışmalar yapılıyor. Son olarak, 2021 yılında Düzce, Ordu ve Giresun gibi bölgelerde ekonomik değeri yüksek kültür fındıklarının, Türk fındığı ağaçlarına aşılanmasıyla başarılı sonuçlar elde edildi.
Yeni projeyle birlikte hem Türk fındığı hem de aşılı kültür fındığı türlerinin kuraklık stresine karşı verdiği tepkiler gözlemleniyor. Bu amaçla bazı fidanlara su alma potansiyelini ölçen sensörler yerleştirildi. Bu sensörler sayesinde fındık ağaçlarının anlık, günlük ve aylık bazda ne kadar su tükettiği izleniyor. Özellikle yaz aylarında artan kuraklık koşullarında, ağaçların verdiği tepkiler dikkatle analiz edilecek.
“Kuraklığa dayanıklı fındık popülasyonları ön plana çıkacak”
Batı Karadeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Mustafa Arslan, Türkiye’nin ilk aşılı Türk fındığı tohum bahçesinin Bolu’da kurulduğunu belirtti. 9 farklı Türk fındığı popülasyonunun yer aldığı bahçede, çiçeklenme dönemlerinden meyve verimine kadar birçok özelliğin takip edildiğini ifade etti.
Arslan, küresel ısınmanın etkisiyle yaşanan kuraklık sorununa karşı bu çalışmanın önemli bir adım olduğunu vurgulayarak, “Türk fındığının strese ve kuraklığa dayanıklılığını ölçerek, hangi popülasyonun daha uygun olduğunu tespit etmeyi amaçlıyoruz. Böylece üreticilere en uygun türler hakkında bilgi vererek yatırımlarının boşa gitmemesini sağlamak istiyoruz.” dedi.
Projenin tamamlanmasının ardından, hangi türlerin hangi iklim koşullarında daha verimli olduğu belirlenecek ve bu doğrultuda çiftçilere rehberlik edilecek.
(Haber: Murat Kalaycı)