Bolu’nun tarihini araştıran vatandaşlar arama motorları üzerinde ”Bolu’nun kökeni nedir?” sorusunun yanıtını araştırmaya devam ediyor. Bolu ile ilgili farklı bilgiler vatandaşların oldukça dikkatini çekerken özellikle de uzun zamandır aile kökleri Bolu’da bulunanların yakından ilgileneceği bu bilgiyi sizler için derledik. Peki Bolu’nun kökeni nedir?
Bolu’nun tarihte bilinen ilk sakinleri Hititler’dir. M.Ö. 1211 senelerinde bütün Hitit toprakları gibi Bolu da Frigyalıların eline geçmiştir. Bolu günümüzdeki güzelliklerinin yanı sıra gizem dolu geçmişi ile de dikkat çeken illerimizden birisi olurken Bolu’nun kökenine ilişkin detaylar merak konusu oldu.
BOLU’NUN TARİHÇESİNİ BİLİYOR MUSUNUZ?
Frigyalıların ardında, Bolu Frigyalıları yenen Lidyalıların eline geçmiştir. Persler M.Ö. 6. asırda (546 senesinde) Lidyalıları yenince kısa bir müddet bölgeye hakim oldular. 200 sene Misya ve Patlagonya isimleri altında genel valilerle idare ettiler. M.Ö. 336’da Makedonya Kralı Büyük İskender, Persleri yenerek Anadolu’nun birçok yeri gibi Bolu’yu da ele geçirmiştir.
Geçmişten günümüzde birçok fetih ile milyonların yaşam yeri olarak sahiplendiği Bolu’nun tarihçesine Bolu Valiliği tarafından şu şekilde yer verildi;
1071 Malazgirt Zaferinden sonra Türkler, Anadolu’nun batısına doğru ilerlemeye devam ettiler. Alparslan’ın oğlu Melikşah, Süleyman Şahı Kızılırmak ile İstanbul arasındaki bölgeyi almaya memur etti ve bölgeye yerleştirilmek üzere Türkistan’dan gelen 100.000 Türkmen verdi.
Bolu, bölgeye yapılan akınlar sırasında Horasanlı Aslahaddin tarafından fethedildi. 1074’te Bolu’ya yerleşen Türkmenler, Bizanslıların çok önceleri Balkanlardan getirdikleri Bulgar, Peçenek, Uz ve Kuman Türkleri ile kolayca kaynaştılar. Bolu ve köyleri tamamen Türkleşerek Türk isimleri aldılar. Dadurga, Salur, Karken, Yenice, Çatak, Berk, Karaceli, Bayındır, Yuva ve daha pekçok yerin ismi hep Türk boylarının isimleridir.
(Haber Merkezi)