İstanbul Gelişim Üniversitesi tarafından düzenlenen Gastronomi Şenliği’nde üniversite öğrencileriyle bir araya gelen ve deneyimlerini onlarla paylaşan ünlü Bolulu Şef Mehmet Yalçınkaya, gastronomi sektöründe büyük bir eleman açığı olduğunu belirtti. Kaliteli yetişen mezunlara ihtiyaç duyduklarını belirten Şef Yalçınkaya, “Üniversitelerde yetişen kaliteli öğrencilerimizin hızlıca sektöre gelmesini sabırsızlıkla bekliyoruz. Çünkü bu eksikliğin etkilerini yaşıyoruz” dedi.
Bahar ve Uluslararası Öğrenci Şenlikleri kapsamında, İstanbul Gelişim Üniversitesi’nde (İGÜ) ‘Gastronomi Şenliği’ düzenlendi. Sektörden birçok ünlü ismin ve firmanın üniversite öğrencileriyle bir araya gelme fırsatı bulduğu şenlikte özel stantlar da kuruldu. Farklı lezzetleri tatma imkânı bulan öğrenciler aynı zamanda Giresun’da üretilen el yapımı dondurma standına da yoğun ilgi gösterdi. Ayrıca ‘Firmaların Başarı Hikâyeleri’ ve ‘Şeflerin Başarı Hikâyeleri’ başlıklı seminerler de verildi.
Sadece Mutfak Becerileri Değil
Gastronomi Şenliği’nin açılış konuşmasını gerçekleştiren İstanbul Gelişim Üniversitesi Gastronomi Bölümleri Koordinatörü Doç. Dr. Serdar Egeli, sürdürülebilirlik çalışmalarıyla öne çıkan İGÜ’nün gastronomi bölümlerine verdiği önemi vurgulayarak “Gastronomi sadece bir mutfak sanatı değil, aynı zamanda kültürel bir mirastır. Yemek, insanları bir araya getiren, kültürleri paylaşan ve toplumları birbirine yaklaştıran bir araçtır. Üniversitemiz, bu değerlere olan bağlılığını sürdürerek, öğrencilerimize sadece mutfak becerilerini değil, aynı zamanda kültürel anlayışı, sürdürülebilirlik bilincini ve üreticiliği de öğretmektedir.” dedi. Gastronomi sektörü hakkında önemli gelişmelere değinen Doç. Dr. Serdar Egeli, gastronomi ile entegre hale gelen yeni teknolojiler, yapay zeka kullanımı, güncel yatırım trendi kahve ve fırın işletmeleri, yenilikçi teknolojiler, sektörün büyüme eğilimi, ikonik restoranlar ve restoran sıralamaları hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Sektörle Bağlantı Kurmak
İstanbul Gelişim Üniversitesi’nde gerçekleşen Gastronomi Şenliği’nde öğrenciler, staj ve iş imkânı için sektördeki ünlü firmaların temsilcileriyle görüştü. Kariyerlerine katkı sağlayacak isimlerden önemli tüyolar alan öğrenciler kurulan stantlarda yeni tatlar da deneyimledi. Kurum dışından da büyük ilgi gören Gastronomi Şenliği’ne katılım oldukça yoğundu. Öğrenciler; şenliğin sektör hakkında bilgi edinmek, ünlü firmalar ve başarılı şeflerle bağlantı kurmak için mükemmel bir fırsat olduğunu belirtti.
Şenliğe katılan gastronomi alanındaki önemli isimler arasında; Bolulu Mehmet Yalçınkaya, Nadir Güllüoğlu, Osman Sekman, Önder Bilen, Hasan Fehmi Peker, Muhittin Fidan, Arif Madakbaş, Gökhan Özcan, Soner Kesgin, Şenol Demirtaş, Emre Karakafa, Cihan Keçeli, Özay Akar yer aldı.
Öğrencilerin Kazandığı Deneyim Önemli
Organizasyonu düzenledikleri için İstanbul Gelişim Üniversitesi’ne teşekkürlerini sunan Bolulu Şef Mehmet Yalçınkaya, “Öğrencilerin sektörle veya sektör temsilcileriyle bir araya gelmesi çok önemli. Özellikle son dönemde gastronomi bölümündeki öğrencilerin sayısının artmasıyla her okuldan talepler olduğu için sektörün sizlerle bunu buluşturması da biraz daha zorlaştı. Bunun farkındayız ama bu tür gastronomi etkinlikleri artık sizi kolayca sektörle ve gıda yatırımcılarıyla buluşturabilir” dedi.
Ön Hazırlık ve Stajlar Değerli
Gastronomi sektöründe hem servis hem de mutfak boyutunda ciddi anlamlı eleman açığı olduğuna işaret eden Bolulu Şef Yalçınkaya, “Burada alacağınız eğitimler, yapacağınız buluşmalar, sektöre gelmeden önce yapacağınız ön hazırlıklar, stajlar bizim için çok değerli. Gastronomi etkinliklerinin bu şekilde ilgi görmesi bizi mutlu ediyor. Çünkü sektörümüzün beslendiği yerler tam da buralar” şeklinde konuştu.
Sektörde Kendi Yolunu Çizmek
Öğrencileri ne yapmaları gerektiği hakkında yönlendiren Bolulu Şef Yalçınkaya sözlerini şöyle sürdürdü: “Buradaki buluşmalar sonrası kendinize bir rota çizin. Buraya gelen firmalarla kuracağınız kontaklar sayesinde; farklı insanlarla, farklı şeflerle tanışıp sektörde kendinize harika bir yol haritası çizebilirsiniz. Bütün katılımcılarla diyalog kurmanızda fayda var.”
(İstanbul İHA)