Bolu’nun Köroğlu Dağları’ndan toplanan çam kozalakları, soğuk havalarda astım, bronşit ve öksürük gibi solunum yolu hastalıklarına karşı etkili bir doğal şifa kaynağı olarak öne çıkıyor. 68 yaşındaki Firdevs Kabakcıoğlu, bahar ayında, 2400 rakımlı dağlardan topladığı taze kozalakları geleneksel yöntemlerle şuruba dönüştürüyor.
Uzun Yılların Formülü
Kabakcıoğlu, kozalakları kara kazanlarda kaynatıp, hem şurup hem de kozalak suyu haline getiriyor. Çam kozalaklarından yapılan bu şuruplar, grip, nezle ve geçmeyen öksürüğe karşı oldukça faydalı. Firdevs Kabakcıoğlu, uzun yıllardır ürettiği kozalak şurubunu Bolu pazarında, küçük kavanozları 100 lira, büyük kavanozları ise 150-200 lira arasında satıyor.
Haplardan Etkili Şurup
35 yıldır pazarcılık yapan Firdevs Kabakcıoğlu, hazırladığı kozalak şurubunun haplardan çok daha etkili olduğunu belirtiyor. Kabakcıoğlu, “Bu şurup, öksürüğü hemen keser, astım ve bronşit gibi hastalıklara çok iyi gelir. Biz, kozalakları kendimiz toplayıp, meşe odunu ile kaynatıyoruz. Sonra balla veya pekmezle tatlandırıyoruz,” diyerek, şurubun doğal ve şifa verici özelliğini vurguluyor. Ayrıca, şeker hastaları için sadece kozalak suyunu önerdiğini ekliyor.
Çevre İllerden İlgi
Kozalak şurubuna sadece Bolu’dan değil, çevre illerden de yoğun talep olduğunu dile getiren Kabakcıoğlu, Gaziantep’e ürün göndermeye başladıklarını ve İstanbul’daki toptancılardan da sipariş aldığını belirtiyor.
(Haber Merkezi)