Çiftçilere Sertifikalı Hububat Tohumluğu Dağıtım Projesi kapsamında Gerede’ye 39 ton 200 kilogram tohumluk buğday dağıtıldı.
Bolu’da, çiftçilere Sertifikalı Hububat Tohumluğu Dağıtım Projesi kapsamında 290 ton tohumluk buğday dağıtıldı. Törende konuşan Vali Baruş, tarım sektörüne desteklerin her geçen yıl artarak devam edeceğine vurgu yaparak, 2016 yılında tarıma ve çiftçilere yapılacak desteklemeleri de aktardı.
Bolu İl Özel İdaresi kaynaklı, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen proje kapsamında çiftçilere buğday dağıtmak için tören düzenlendi.
Bolu İl Özel İdaresi bahçesinde düzenlenen törene, Bolu Valisi Aydın Baruş, Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Ağcan, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sırrı Köstereli, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İsmail Taş, İl Genel Meclisi Başkanı Yaşar Yüceer, Bolu Ziraat Odası Başkanı Hakkı Fidan ve tohumluk buğday almaya hak kazanan çiftçiler katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda konuşan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İsmail Taş, buğdayın Bolu’da üretimi yapılan tarım ürünleri içerisinde ekiliş alanı bakımından birinci ürünü olduğunu ifade ederek, “Bolu’da 49.946 hektar alanda, 156 ton 42 kilogram buğday üretimi yapılıyor. Bu üretim yapılırken çiftçimizin ihtiyaç duyduğu en önemli girdi, tohumdur ve her yıl yaklaşık olarak 10 bin ton kaliteli buğday tohumuna ihtiyaç bulunmaktadır. Kaliteli tohumun önemini bilen atalarımız, ‘Ek tohumun hasını, çekme yiyecek yasını’ demişler. Tarlasına kötü tohum eken bir çiftçinin sonunda kötü bir ürün alması doğal ve kaçınılmazdır. Çiftçimizin ihtiyaç duyduğu tohumluğun tamamının devlet imkanları ile karşılanabilmesi mümkün olmamakla birlikte ilimize kaliteli tohumun girmesi sağlanarak kalite ve verim yükseltilmektedir. Çiftçilerimizin buğday tohumu ihtiyacına katkı sağlamak amacıyla hazırladığımız proje kapsamında bu yıl toplam 290 ton sertifikalı buğday tohumu dağıtılacak. Tohumluğun yüzde 70 bedeli çiftçi tarafından karşılanacak olup, kalan yüzde 30 bedeli İl Özel idaresince hibe olarak karşılanmaktadır” şeklinde konuştu.
İl Genel Meclis Başkanı Yaşar Yüceer de yapmış olduğu konuşmada bu törenin yapılmasında ve bu tohumların dağıtılmasında emeği geçen tüm kurum personellerini kutladı. Özel İdare kaynaklarını en verimli şekilde kullanmaya çalıştıklarını ifade eden Yüceer, “Köy alt yapılarındaki eksiklikler tamamlandıkça bizim de böyle projelere desteklerimiz artarak devam edecektir. Ben kurumlarımızdan yenilikçi, çiftçilerimizin yararına güzel projeler bekliyorum ve İl Genel Meclisi olarak bu yararlı projelerin her zaman arkasında duracağımızı ifade ediyorum” dedi.
” EL ELE ÇALIŞARAK BU ZOR GÜNLERİ AŞACAĞIZ”
Bolu Valisi Aydın Baruş ise konuşmasına üzücü terör olayları sonrası Hakkari ve Tunceli’de şehit düşen askerlerimize rahmet dileyerek başladı. “Ülkemiz çok üzücü günlerden geçiyor. Son olarak Hakkari ve Tunceli’de şehitlerimiz var. Kendilerine Allah’tan rahmet, mekanlarının cennet olmasını diliyorum. Ailelerine ve tüm milletimize baş sağlığı temenni ediyorum. İnşallah birlik ve beraberlik halinde bu günleri atlatırız. Bu ülkenin dört bir yanında yaşayan vatandaşlar olarak, en ücra köşesindeki insanlar olarak birlikte varız ve ülkemizin geleceği için el ele birlikte çalışmalıyız” diyerek sözlerine devam eden Bolu Valisi Aydın Baruş, “İşte bu el ele çalışmanın önemli örneklerinden birisini bugün yaşıyoruz. İl Özel İdaresi’nin vermiş olduğu destekle çiftçilerimize sertifikalı buğday tohumu dağıtım töreninin gerçekleştiriyoruz. Bu törenin önemi şöyle büyük. Çiftçilerimiz bazen kendi girişim güçleriyle bazı yatırımları gerçekleştirmede başka kurumlar, başka kişiler kendilerine öncülük etsin istiyorlar. Bu anlamda Özel İdare çiftçilerimize, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nden almış olduğu ve verimi ciddi şekilde artıracak tohumlukları sağlayarak bir örnek oluşturmuş durumda. Bu yardımdan istifade eden çiftçilerimizin buğday veriminin önemli oranda artacağını düşünüyoruz. Tabi ki Özel İdare olarak çiftçilerimize sadece tohumluk alanında değil, her alanda destek olmaya çalışıyoruz. İl Özel İdaresi öncelikli olarak köylerimizin kırsal alt yapısının gerçekleştirilmesi için gerek merkezi hükümetin sağlamış olduğu katkılar, gerekse kendi kaynakları ile önemli oranda yatırımlar yapıyor ve kırsal alt yapı anlamında bugün artık içme suyuna ulaşamamış veya yolu stabilize olan köyümüz kalmamış durumda. Tabi ki bu alt yapının bir kısmı uzun yıllar önce yapıldığı için bunları da her yıl yenileyerek yola devam etmek zorundayız” şeklinde konuştu.
“TARIM SEKTÖRÜNE ÖNEM VERİYORUZ, DESTEĞİMİZ ARTARAK DEVAM EDECEK”
Tarım konusunda çiftçilere her zaman destek olacaklarına vurgu yaparak konuşmasına devam eden Vali Baruş, “Bunun yanında ilimizin genelini ilgilendiren ve ilimizin önemli geçim kaynaklarından olan tarım sektörünü ilgilendiren konularda da çiftçilerimize destek vermeye çalışıyoruz. 2016 yılı için de yine çiftçilerimize; toprak analiz desteği ve envanter çalışması projesi kapsamında, ceviz fidanı dağıtımı projesi kapsamında, patates güvesine karşı tuzak alım projesi kapsamında, arıcılarımıza önemli oranda katkı sağlayacağını düşündüğümüz polen tuzaklı ergonomik polen tabanı projesi kapsamında bir de damızlık sayısındaki yetersizlik nedeni ile önemli bir destekten eksik bir şekilde istifade eden manda üreticilerimizi desteklemek amacıyla manda yetiştiriciliğini geliştirme projesi kapsamında ve daha bir çok konuda destek vereceğiz. Bu desteği giderek artan oranda geliştirmeyi düşünüyoruz çünkü tarım sektörüne önem veriyoruz” dedi.
“ALLAH, AİLELERİNİZE DAHA GÜZEL DAHA İYİ KOŞULLARDA EKMEK GÖTÜRMEYİ NASİP ETSİN”
Vali Baruş konuşmasının sonunda ise şu ifadelere yer verdi: “Tarım sektörü halen ilimizin önemli geçim kaynaklarından ve kırsal alandaki halka katma değer sağlayan sektörlerden birisi. Bu alanda da bu destekleri vererek verimi artırmak ülke ekonomimize ciddi katkılar sağlamak hepimizin üzerine düşen vazifedir. Bu anlamda bugünkü törenin hayırlı olmasını diliyorum. Attığınız tohumların bereketli olmasını diliyorum. Yüce Allah 2015-2016 üretim sezonunda hepinizin kazançlarını bol eylesin, üretiminizi bol eylesin ve ailelerinize daha güzel daha iyi koşullarda ekmek götürmeyi nasip etsin.”
Kaliteli ve yüksek miktarda üretimin yapılması hedefi ile hazırlanan ve değeri 407 bin 557 lira olan Sertifikalı Hububat Tohumluğu Dağıtım Projesi kapsamında, Bolu Merkez de 102 ton 400 kilogram, Dörtdivan da 50 ton 500 kilogram, Gerede de 39 ton 200 kilogram, Göynük de 8 ton, Mengen de 30 ton 250 kilogram, Mudurnu da 35 ton ve Yeniçağa da 24 ton 650 kilogram olmak üzere toplam 290 ton tohumluk buğday dağıtımı gerçekleşti.