Tarımsal üretimin desteklenmesi kapsamında, çiftçiye yeni bir gelir kapısı olarak nohut mahsulü gündeme taşındı. Nohut üretiminin Gerede’de de verimli bir şekilde yapılabileceği düşünülüyor.
Bolu İl genelinde patates ve buğdaya dayalı olarak devam eden tarımsal üretim modeline yeni bir ürün ekleniyor. Bolu İl genelinde küçük alanlarda üretimi gerçekleştirilen nohutun Gerede’de de yaygınlaştırılması için tarımsal çalışmalar başlatılacak.
İl genelinde 4 çeşitte ekimi yapılarak başarıyla üretimi sağlanan nohut mahsülü, Gerede’de yaygınlaştırılmaya çalışılacak.
Geçtiğimiz günlerde Bolu’da gerçekleştirilen tarım toplantısına Gerede İlçe Tarım Müdürlüğü de katılım sağladı. Ziraat mühendislerinin teknik personel olarak iştirak ettiği tarla başı toplantısının gündeminde “nohut” vardı.
Toplantıda, uzun yılları kapsayan tarımsal üretim faaliyetleri arasında izlenen soya fasulyesi, kanola ve aspir gibi yağ bitkileri ile silajlık mısır ve yem şalgamının da başarıyla üretiminin sağlandığı bilgisi verildi.
Önceliğin susuz tarıma verilmesi ve alternatif ürün olması açısından gündeme taşınan nohut mahsulünün geniş tarım alanlarında yaygınlaştırılması planlanıyor. Toplantıya katılan yetkililer, nohut mahsulünün Gerede’de tarımsal faaliyet yönüyle yaygın hale getirebileceği düşüncesini paylaştı.
Son zamanlarda değerli bir ürün olarak gündemde yerini alan nohut mahsulünün, özellikle Gerede’ye bağlı bir kısım köylerde yüksek verimlilikte üretilebileceğine değinen Gerede İlçe Tarım Müdürlüğü, hasat sonunda elde edilecek kazancın ekonomik değerinin de yüksek olacağına işaret etti.
İnsan sağlığı açısından, karbonhidrat ve protein gibi birçok besin grubunu içeriğinde bulunduran nohutun, çiftçiler için yeni bir gelir kaynağı olacağının da altı çizildi.