Deprem araştırmacıları, Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde yer alan geçmiş dönem depremlerini mercek altına aldı. Araştırmalar kapsamında, 1944 Gerede Depremi de değerlendirildi.
TUBİTAK tarafından desteklenen proje kapsamında 14 günlük deprem araştırmasında, 12 bilim adamı görevlendirildi.
Deprem bölgeleri arasında sismik araştırmalarda bulunan deprem adına dünyanın önde gelen bilim adamları, gelişen teknolojiye bağlı olarak depremlerin tespit edilebileceğine işaret etti.
Türkiye’de yer alan fay hatları üzerinde, geçmişte meydana gelen deprem felaketlerini inceleyen ekipler, 1944 yılında Gerede’de meydana gelen depremi de göz önünde bulundurdu.
Bilimsel yöntemlerle gerçekleştirilen araştırmalar ışığında, 7 şiddetinde meydana gelen depremleri dikkate alan araştırmacılar, gelecek yıllarda da depremlerin tekrar edebileceğinin altını çizdi.
Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde yer alan Gerede’de 1944 yılında 7.5 şiddetinde deprem meydana gelmişti. 1 Şubat 1944 tarihinde sabah saat 06:21’de 37 saniye süren Gerede Depremi’yle, şehirde büyük hasarlar meydana gelmişti. 37 Saniyelik depremde can kaybının 61 olduğu tespit edilirken, ilçede en fazla hasar dere yatağında bulunan Demirciler Mahallesi’nde meydana gelmişti. Gerede’nin kuzey kısmında yer alan Kabiller ve Kitirler Mahallesi’nde hasarın en az olduğu tespit edilmiş, ilçede bulunan 901 binanın en az %78’inin zarar gördüğü, bir kısmının deprem etkisiyle yıkıldığı ve bir kısmının da hasar tesiriyle oturulamayacak hale geldiği görülmüştü. 1 Şubat 1944 tarihi sonrasında, tarih 2 Şubat 1944’ü gösterirken, saat 06:24’te, Gerede 2. deprem ile sarsılmıştı.2. Deprem ile, hasara uğrayan binaların, daha da zarar gördüğü ve birçoğunun iskana uygun olmadığı yönünde rapor tutulmuştu.
Gerede’nin, dünyanın en hızlı hareket eden fay hattı üzerinde yer aldığını belirten uzmanlar, depremle ilgili uyarılarda bulundu.
Uyarılarda depremin tekrar edebileceğini hatırlatan uzmanlar, 1944 deprem felaketiyle bölgede en fazla zarar gören Demirciler Mahallesi’nde ilerleyen zamanlarda uygulanacak olan Kentsel Dönüşüm Projesi’nin yerinde bir karar olduğunu bildirdi.
Türkiye’nin birçok deprem bölgesinde yapısal yenilemeye gidildiğini kaydeden uzman ekip, depreme karşı konulamayacağını fakat olası deprem felaketleri karşısında, yapısal tedbirlerin alınabileceğini belirterek, hava tahmin raporları gibi depremlerin de tahmin edilebilmesi yönünde araştırma çalışmalarının devam ettiğini ifade etti.