Gerede ve Bolu TSO Başkanlarından Çarpıcı Açıklamalar

tso

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Vahap Munyar, Bolu ve Gerede’nin deri, jelatin ve beyaz et üretimindeki gücünü kaleme aldı. BTSO Başkanı Abdullah Alemdar ve GTSO Başkanı Ersin Kaşka ile görüşen Munyar, iki başkanla arasında geçen Bolu ve Gerede’ye dair konuları yazdı.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Vahap Munyar, Ekonomim’de yayınlanan köşe yazısında, Bolu ve Gerede’nin sanayi ve üretim potansiyeline dikkat çekti.

Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin (EGD) bir buluşmasında Soycan Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye-Belarus İş Konseyi Başkanı Yılmaz Soycan tarafından kendisiyle tanıştırılan Gerede Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) Başkanı Ersin Kaşka ve Bolu Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı Abdullah Alemdar ile Bolu ve Gerede’nin ekonomik faaliyetleri üzerine yapılan sohbeti köşesine taşıyan Munyar, bölgenin üretim ve ihracat potansiyeline değindi.

Gerede, Deri ve Jelatin Üretiminde Öncü Konumda

Munyar’ın aktardığına göre, Gerede Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ersin Kaşka, ilçenin deri ve jelatin üretiminde öne çıktığını belirtti. Kaşka, Gerede’de 127 fabrikanın faaliyet gösterdiğini ve günlük 400 ton deri işleme kapasitesine sahip olduklarını ifade etti. Ayrıca Türkiye’deki 5 jelatin fabrikasından 2’sinin Gerede’de bulunduğunu vurguladı. Gerede’nin yalnızca deri üretimi ile değil, aynı zamanda yıllık 30 milyon kemer üretimiyle de önemli bir üretim merkezi olduğuna dikkat çekti.

Bolu’nun Beyaz Et Üretimindeki Gücü

Sohbet sırasında Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdullah Alemdar da Bolu’nun Türkiye’nin beyaz et üretimindeki liderliğine değindi. Alemdar, Bolu’nun Türkiye’nin beyaz et üretiminin %35’ini gerçekleştirdiğini belirtti. Erpiliç, Beypiliç ve Akpiliç gibi büyük firmaların bu alanda üretim yaptığı ve ülkenin beyaz et ihtiyacının büyük kısmını karşıladıklarını ifade etti.

İhracat ve İthalat Dengesi

Munyar’ın yazısında yer alan bir diğer önemli konu ise Bolu ve Gerede’nin ihracat-ithalat dengesi oldu. Soycan’ın paylaştığı verilere göre, Bolu’nun yıllık ihracatı 162 milyon dolar, ithalatı ise 179 milyon dolar seviyesinde. Gerede’nin katma değerli ürünler üreterek bu ihracat rakamlarını artırmayı hedeflediği belirtildi. Ersin Kaşka, jelatin üretimine girmenin temel nedenlerinden birinin de ihracat rakamlarını yukarı çekmek olduğunu vurguladı.

Turizm ve Lojistik Potansiyeli

Gerede’nin sanayi dışında turizm ve lojistik alanında da büyük bir potansiyele sahip olduğu yazıda öne çıkan konular arasında. Kaşka, Gerede’nin 29 yolun geçiş noktasında bulunduğunu ve bu özelliğiyle lojistik anlamda büyük bir avantaj sunduğunu söyledi. İlçede yer alan Arkut Dağı Kayak Merkezi’nin uluslararası yarışmalar düzenlendiğini de belirten Kaşka, bu bölgenin kayak turizmi açısından da önemli bir destinasyon olma yolunda ilerlediğini belirtti.

Bolu’nun Yatırım Cazibesi

Bolu’nun turizm potansiyelinden bahseden Alemdar ise Abant ve Gölcük gibi doğa harikası yerlerin şehre turist çektiğini ifade etti. Bolu’nun, spor, sağlık ve kongre turizmi için cazip bir yatırım merkezi olduğunu vurgulayan Alemdar, bu alanlarda tesisleşmenin önemine değindi. Ayrıca Bolu’da turizme dönük 10 bin yatak kapasiteli tesisin bulunduğunu da belirtti.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
1
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Gerede ve Bolu TSO Başkanlarından Çarpıcı Açıklamalar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir