Gerede Meslek Yüksekokulu bünyesinde kurulan Yaşayan Ayakkabı Müzesi, her geçen gün artan ayakkabı koleksiyonuyla dikkat çekiyor.
2012 yılında Tekstil, Giyim, Ayakkabı ve Deri Bölümü Başkanı Doç. Dr. Nurettin Akçakale’nin öncülüğünde kurulan müze, yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisini çekmeye devam ediyor.
Müze hakkında bilgi veren Doç. Dr. Akçakale, “Dünyanın birçok ülkesinde ayakkabı müzeleri olduğunu ancak bu tarz bir müzenin hiçbir yerde bulunmadığını vurgulayan Akçakale, ‘Biz Türkiye’de ve dünyada topluma mal olmuş insanların, şehitlerimizin, tanınmış kişilerin, sanatçıların, sporcuların, şarkıcıların, şairlerin, ressamların, yazar ve devlet adamlarımızın ayakkabılarını bir araya getirmek için bu işe başladık. Şu an müzede sergilenen 250 çiftin üzerinde ayakkabı var. Amerika’dan dahi müzemiz için zaman zaman ayakkabılar geliyor.’ şeklinde konuştu.”

Akçakale, toplum tarafından tanınan sanatçı, sporcu, iş insanı, şair, yazar ve diğer önemli kişilerin ya da yakınlarının gönderdikleri bir çift ayakkabının yanında kısa bir yazı da talep ettiklerini belirtti. Müzenin sadece ayakkabılardan ibaret olmadığını vurgulayan Akçakale, burada ayakkabı yapımında kullanılan çeşitli malzemeler, aletler, tablo ve seramik eserlerin de yer aldığını dile getirdi.
Müzede bugüne kadar sergilenen isimler arasında Bahar Öztan, Ahmet Kaya, Neşe Karaböcek, Kenan Işık, Hidayet Türkoğlu, Rüştü Reçber, Nilüfer, Erkan Yolaç, Berkant, Milan Baros, Atiye Deniz, Kubat, Gökhan Güney, Oya Aydoğan, Sinan Şamil Sam, Nuri Pakdil, Gülten Dayıoğlu, Necati Şaşmaz, Kartal Tibet, Mete Gazoz ve daha pek çok tanınmış simanın ayakkabıları yer alıyor.

Ayrıca, Trabzon’un Maçka ilçesinde hain bir saldırıda şehit olan Eren Bülbül’ün kara lastikleri de müzede sergileniyor. Akçakale, “Şehit Eren Bülbül’ün ağabeyi Arif Bülbül’ün Adnan Menderes aracılığı ile Gerede’ye gönderilen ve Ankara lastiği olarak da bilinen kara lastikler müzede ziyaretçilerin görürken en çok hüzünlendiği emanetimiz” diye ifade etti.
Müzedeki dikkat çeken diğer eserler arasında; 60 numara ayakkabısıyla Guinness Rekorlar Kitabı’na giren 2 metre 46,5 santimetrelik boyuyla dünyanın en uzun insanı Sultan Kösen’in ayakkabısı, Samsun Çarşamba’dan gelen 17 numara “Külhenbeyi” ayakkabısı, boyu 1,5 metreyi bulan 222 numaralı ayakkabı ve 215,16 cm’lik boyuyla Guinness’e giren Rumeysa Gelgi’ye ait 51 numara ayakkabılar da bulunuyor.

Bunun yanı sıra; Van’dan Reşik ayakkabılar, Kahramanmaraş’tan Yemeniler, Hollanda’dan Sabo tipi geleneksel ayakkabılar, Fas, Cezayir ve Kazakistan’dan gelen kültürel nitelikteki ayakkabılar ile İspanya’dan gelen flamenko ayakkabıları da koleksiyonu zenginleştiriyor.
Sergilenen ayakkabı sayısının her geçen gün arttığını ve mevcut vitrinlerin artık yetersiz kaldığını belirten Akçakale, destek olmak isteyen herkesi katkıda bulunmaya davet etti.
(Haber: Münire Karabulut)