Gerede’nin dibindeki safranın hasat dönemi devam ediyor. Mucize bitki olarak bilinen safranın ekimi, çiçeklenmesi ve turizm üzerindeki etkileri haberimizde.
İŞTE “MUCİZE BİTKİ”
Karabük’ün Safranbolu ilçesinde, “mucize bitki” olarak bilinen safranın hasat dönemi sürüyor. Her yıl ağustos ayında ekimine başlanan bu değerli bitki, ekimden kasıma kadar mor renkte ve hoş bir kokuya sahip çiçekler açıyor. Safran, 15-30 santimetre uzunluğunda olup, ilçede 44 çiftçi tarafından 100 dekar alanda yetiştiriliyor.
GEÇEN YILKİ FİYATI DUDAK UÇUKLATTI
Yemek, kozmetik, ilaç ve gıda gibi birçok sektörde kullanılan safranın hasat mesaisi tüm hızıyla devam ediyor. Özellikle dikkat çekici olan, safranın ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyama kapasitesidir. Safran elde etmek için ise 80 bin çiçekten sadece yarım kilogram ürün alınabiliyor. Geçtiğimiz yıl safranın kilogram fiyatı 320 bin lira olarak belirlendi. Dünyanın en pahalı baharatı olarak tanınan safran, Avrupa Birliği’nden coğrafi işaret tescili de almıştır.
BU YIL NE KADARDAN SATILACAK?
Bu yıl serin hava koşulları nedeniyle safranın çiçeklenme süreci erken başladı. Üreticiler, 2023 yılında kilogramını 320 bin liradan sattıkları safranın 2024 yılında 450 bin lira seviyelerine ulaşabileceğini öngörüyor. Ayrıca, safran tarlaları, Safranbolu turizminin yeni cazibe merkezi haline geldi.
(Haber: Münire Karabulut)