Gerede Belediyesinde görevli dört mimar ve mühendis, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın çağrısı üzerine Hatay merkezde hasar tespit çalışmalarına katılmak üzere bölgede görevlendirildiler.
6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin ardından bölgedeki binaların risk durumları, yapılan incelemelerle netleştiriliyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı ekipler hasar tespit çalışmalarında bulunuyor. Gerede Belediyesinde görevli dört mimar ve mühendiste, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın çağrısı üzerine Hatay merkezde hasar tespit çalışmaları yapıyor.
Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerde, binalarda oluşan hasarın tespiti için çalışmalar sürüyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekipleri dünya standartlarına göre yürüttükleri çalışmalarla binaların hasar durumunu belirleyerek sisteme veri girişi sağlıyor.
Hasar tespitiyle, deprem dayanıklılık testi sıklıkla karıştırılıyor. İkisi amacı ve yapılma yöntemiyle tamamen farklı testler. Türkiye’de deprem sonrası hasar tespiti 3 aşamalı olarak yapılıyor. Birinci aşamada amaç afetin etkisini belirleme. Bu aşamada özel yazılımlı İHA ve dronlar kullanılıyor. Yıkık binalar ve üzerinde çalışılacak olan alanın büyüklüğü havadan tespit ediliyor. İkinci aşamada inşaat mühendisleri ve diğer ekipler saha çalışmasına başlıyor. Bu çalışmadan elde edilen veriler sisteme aktarılıyor. Üçüncü aşamada ise ana merkezlerdeki riskli görülen noktalarda özel cihazlarla incelemeler yapılıyor.
HASAR TESPİTİ YAPILAN BİNA SAYISI AÇIKLANDI
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, deprem bölgesindeki 236 bin binada yaptığı incelemelerde 33 bin binanın ağır hasarlı veya yıkık, yaklaşık 7 bin binanın orta hasarlı, 60 bin binanın ise az hasarlı olduğunun tespit edildiğini açıkladı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca depremden etkilenen 13 ildeki 236 bin 410 binada hasar tespiti yaptı. Çalışmalar kapsamında 33 bin 143 binada yer alan 153 bin 506 bağımsız birimin, acil yıkılması gereken, ağır hasarlı ve yıkık olduğu tespit edildi.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekipleri, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen ve aralarında Kayseri, Niğde ile Kilis’in de olduğu 13 ilde hasar tespit çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Bakanlığa bağlı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü, 6 bini aşkın uzman ekibiyle deprem bölgelerinde çalışmalarına devam ediyor. Bakanlık, bugün itibarıyla yapılan hasar tespit çalışmalarında 236 bin 410 binada yer alan 1 milyon 279 bin 576 bağımsız birimde inceleme yaptı. Yürütülen çalışmalar kapsamında 33 bin 143 binada yer alan 153 bin 506 bağımsız birimin, acil yıkılması gereken, ağır hasarlı ve yıkık olduğu tespit edildi. 6 bin 849 binada bulunan 46 bin 640 bağımsız birimin orta hasarlı, 59 bin 995 binadaki 439 bin 647 bağımsız birimin az hasarlı, 108 bin 840 binada yer alan 535 bin 490 bağımsız birimin ise hasarsız olduğu saptandı.